Дея Торіс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дея Торіс
англ. Dejah Thoris
Діяльність воячка
Титул вигадана принцесаd
У шлюбі з Джон Картер з Марса
Нащадки Деї Торіс і Джона Картера

Дея Торіс (англ. Dejah Thoris) — вигаданий персонаж і принцеса марсіанського міста-держави/імперії Гелій із серії марсіанських романів Едгара Райса Берроуза. Вона є донькою Морса Каджака, Джеда (вождя) Малого Геліуму, і онукою Тардоса Морса, Джеддака (юзерена або верховного короля) Геліуму. Вона кохана, а згодом і дружина Джона Картера, землянина, містичним чином перенесеного на Марс, а згодом мати їхнього сина Карторіса та дочки Тари. Вона грає роль звичайної діини в біді, яку потрібно врятувати від різних небезпек, але також зображена як компетентна та здібна авантюристка сама по собі, цілком здатна захистити себе та вижити самостійно в пустках Марса.

Опис[ред. | ред. код]

За винятком деяких коштовностей, усі раси планети, здається, уникають одягу та дивляться зверхньо на мешканців Землі, тому що вони дійсно носять одяг. Як Берроуз описує Дею Торіс:

І перед моїми очима постала струнка дівоча постать, до найменших дрібниць схожа на земних жінок мого минулого життя... Її обличчя було овальне і надзвичайно красиве, кожна риса була тонко виточена і вишукана, очі великі і блискучі, а голова увінчана масою вугільно-чорного, хвилястого волосся, вільно зібраного в дивну, але стаючу зачіску. Її шкіра була світло-червонувато-мідного кольору, на тлі якого багряне сяйво щік і рубіновий відтінок гарно виліплених губ дивним чином підсилював ефект.
Вона була так само позбавлена одягу, як і зелені марсіани, що супроводжували її; справді, якщо не брати до уваги високохудожніх прикрас, вона була повністю оголена, і ніяке вбрання не могло б підкреслити красу її досконалої та симетричної фігури.

Історія видання[ред. | ред. код]

Дея Торіс вперше з'явилася як головна героїня у першому романі про Марс «Принцеса Марса» (1917). Написаний між липнем і 28 вереснем 1911 року, роман був опублікований як «Під супутниками Марса» в пульп-журналі The All-Story з лютого по липень 1912 року. Пізніше він з'явився як повний роман лише після успіху серї Берроуза про Тарзана. Для публікації у твердій обкладинці у жовтні 1917 року AC McClurg & Company роман отримав нову назву «Принцеса Марса».

Вона знову з'явилася в наступних томах серії, особливо в другому, «Боги Марса» (1918), третьому, «Воєначальник Марса» (1919), восьмому, «Мечі Марса» (1936), та одинадцятому, «Джон Картер з Марса» (1964). Дея Торіс також згадується або з'являється в другорядній ролі в інших томах серії.

Інші засоби масової інформації[ред. | ред. код]

Комікси[ред. | ред. код]

Дея Торіс з'являлася в численних екранізаціях марсіанських історій, наприклад, у сюжетній лінії коміксу Тарзана по неділях 1995 року та різних серіях коміксів за участю її чоловіка Джона Картера. Вона згадується в першому випуску «Ліги надзвичайних джентльменів», том II, під час розмови між Джоном Картером і Гулліваром Джоунзом.

Вона є видатним персонажем у Світу Марса від Dynamite Entertainment, заснованому на «Принцесі Марса». Комікс Warworld розпочався в 2010 році[1] і закінчився в 2014 році, закінчившись 35 випусками[2]. Дея вперше з'являється у випуску 6. Дея Торіс також є головним героєм додаткового коміксу Dynamite Воєначальник Марса: Дея Торіс, який мав 37 випусків. Дія події відбувається за 400 років до «Принцеси Марса», перша сюжетна арка описує роль Деї в приході до влади Королівства Гелій, а також її першого залицяльника. У другій сюжетній арці вона буде зображена як «Королева піратів Марса», інші сюжетні арки: «Відьма Бура», «Пірати з Сатурна», «Повстання людей-машин», «Примари часу», і «Поєдинок до смерті». Кожен був зібраний у м'яку обкладинку. Уся серія збирається в серію томів-омнібусів, у першу з яких входять перші 20 номерів. Було також 2 інші міні-серії, 4 випуски «Дея Торіс і білі мавпи Марса» (2012) і 12 випусків «Дея Торіс і зелені люди Марса» (2013–14). У серії «Воїни Марса» 2018 року її мати представлена як принцеса Геру з роману «Лейтенант Галівар Джоунз: його канікули». Нова серія, розпочата в 2019 році, була написана Деном Абнеттом[3], а потім вона призвела до продовження цієї серії під назвою «Дея проти Джона Картера»[4].

Це нова серія було анонсовано в грудні 2022 року, Вона покаує часи до того, як Дея зустріла Джона, за тисячу років до Джона Картера[5].

Дея Торіс — це ім'я човна, на якому можна побачити професора Ксав'є в Uncanny X-Men № 98.

Інші романи/оповідання/ігри[ред. | ред. код]

У книзі Пірса Брауна «Ранкова зірка» Дея Торіс — ім'я дредноута-лінкора, який належить персонажу на прізвисько Мустанг.

Доктор Дея Торіс «Діті» (для DT) Картер, уроджена Берроуз, є головною героїнею романів Роберта А. Гайнлайна «Число звіра» та «Погоня за Панкерою». Дея Торіс Берроуза також згадується в романі Хайнлайна «Дорога Слави» головним героєм, коли він споглядає свою супутницю Стар.

У оповіданні Джорджа Алека Ефінгера «Марс: Головний фронт» Дея Торіс викрадається сармаками та доставлена на базу космічної гармати. Джон Картер збирає сили Барсума, щоб врятувати її та зірвати план сармаків щодо вторгнення до Джасума.

У попередньому оповіданні приквелі «Аллан і розлучена вуаль» Алана Мура «загублений у часі» Картер бачить, як він бореться із зеленим марсіанином і перемагає Дею Торіс у «хроно-кристалічному алефі»«Алефу» Хорхе Луїса Борхеса).

У книзі «Троль апокаліпсису» Девіда Вебера Річард Астон називає жінку, схожу на людину, яку він врятував від тонучого НЛО, як Дея Торіс.

У книзі Хунота Діаса «Коротке дивовижне життя Оскара Вао» Оскар описує сусідську дівчину як «настільки гарну, що могла б зіграти юну Дею Торіс».

У дебютному романі Л. Ніла Сміта «Імовірнісна протяжка» науковець доктор Дора Джейн Торенс є персонажем другого плану.

У настільній грі ANDROID одну з шести підозрюваних у вбивстві, людську жінку з колонії Марса, звуть Дея Торіс.

Фільми[ред. | ред. код]

Трейсі Лордс зіграла Дею Торіс у фільмі «The Asylum» «Принцеса Марса», який транслюється прямо на DVD.

У фільмі Діснея «Джон Картер», який вийшов 9 березня 2012 року, її грає Лінн Коллінз[6]. У цій версії вона дочка Тардоса Морса, а не його онука, а також провідний науковець Геліума.

Дея Торіс — це ім'я «бельгійської відьми з Марвенкола» в документальному фільмі «Марвенкол», на якому заснований фільм «Ласкаво просимо до Марвена», яку грає Діане Крюгер[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dynamite reveals 'Warlord of Mars' series. Digital Spy (англ.). 19 липня 2010. Процитовано 20 лютого 2023.
  2. Worlock, Wonder (23 квітня 2014). Advanced Review: Warlord of Mars #35 (англ.). Архів оригіналу за 20 лютого 2023. Процитовано 20 лютого 2023.
  3. Syndicated Comics. 19 вересня 2019.
  4. John Carter of Mars and Dejah Thoris Battle in New Comic Series. Screen Rant. 26 квітня 2021.
  5. Johnston, Rich (15 грудня 2022). Dejah Thoris Comic Set Thousand Years Before John Carter Came To Mars. Bleeding Cool News And Rumors (англ.). Процитовано 20 лютого 2023.
  6. Kit, Borys (12 червня 2009). Taylor Kitsch, Lynn Collins blast off to Mars. The Hollywood Reporter. Процитовано 10 листопада 2014.
  7. Diane Kruger is Tired of Being Offered Nazi Movies. 21 грудня 2018.