Джезва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джезва Soy. Мідь, ручна ковка, внутрішнє срібне покриття, Туреччина.
Джезва звичайна.

Дже́зва (тур. cezve з араб. جذوة‎), також ту́рка — посудина для приготування кави по-турецьки.

Товстостінний металевий ківш з довгою ручкою. Традиційна джезва виготовляється з кованої міді. Довга ручка джезви особливо корисна, щоб захистити руки від вогню, а форма країв дозволяє зручно наливати приготований напій. Каву із джезви наливають у крихітні філіжанки без проціджування. Уміло приготовлена кава у філіжанках покрита товстим шаром кавової пінки.

У каві, приготованій у джезві, піна містить багато ароматичних і смакових речовин та дуже цінується знавцями. В Аравії піну називають «обличчям кави».

У джезву насипають цукор і каву, заливають водою і поволі нагрівають на слабкому вогні. У багатьох країнах Сходу джезву просто ставлять на розігрітий пісок.

Існує споріднений турці-джезві предмет під назвою далла. Це арабське слово позначає каструльку з довгим зігнутим носиком і однією ручкою, що використовується для варіння кави. Воно поширене в деяких частинах Саудівської Аравії і серед сирійських кочівників.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ростовський В. С., Шамян С. М. Барна справа. — Київ : Центр учбової літератури, 2009. — 398 с. — ISBN 978-966-364-878-1.
  • Фурта О. Библия кофе: от ростка до чашки. — Москва : Эксмо, 2009. — 287 с. — ISBN 978-5-699-30489-9.