Джек Кавер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джек Кавер
англ. John "Jack" Higson Cover
Народився 6 квітня 1920(1920-04-06)
Нью-Йорк
Помер 7 лютого 2009(2009-02-07) (88 років)
Мішн-В'єхо
Каліфорнія
·пневмонія
Країна США США
Національність американець
Діяльність фізик, фізик-ядерник, винахідник
Галузь фізика
Відомий завдяки: винахідник електрошокового пістолета Taser

Джек Кавер (англ. John "Jack" Higson Cover; 6 квітня 1920(19200406); Нью-Йорк — 7 лютого 2009; Мішн-В'єхо, Каліфорнія[1]) — американський фізик та інженер, винахідник електрошокового пістолета Taser, який отримав широке поширення у поліцейських підрозділах багатьох країн світу.

Джек Кавер був фізиком за освітою, учнем великого Енріко Фермі. Під час Другої світової війни він був льотчиком-випробувачем, потім розробляв зброю для американських ВПС і ВМС, а також брав участь в проекті «Аполлон» (місячна програма NASA).

Проте не це забезпечило йому всесвітню славу. Він став першопроходцем в розробках нелетальної зброї, створивши в 1974 році тазер — електрошокер, що вистрілює пару електродів на кілька метрів. Назва була запозичена з пригодницького роману «Том Свіфт і його електрична рушниця» (Thomas A. Swift's Electric Rifle). Головною метою своєї роботи Кавер вважав створення зброї для авіаційних маршалів, які забезпечують безпеку на борту літаків, і для поліцейських, які беруть участь у припинення масових заворушень.

У 1980 році електрошокові пістолети Taser надійшли на озброєння поліції Лос-Анджелеса. На 2009 рік, за даними Taser International, їх використовують у 44 країнах світу поліцією при придушенні вуличних безладів і утихомиренні буйних правопорушників. Проте відомо немало випадків смерті людей, в яких стріляли з тазера, так що суперечки про те, чи слід рахувати винахід Джека Кавера нелетальною зброєю, продовжуються.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Woo, Elaine (13 лютого 2009). Jack Cover dies at 88; scientist invented the Taser stun gun. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 16 лютого 2009. Процитовано 13 лютого 2009. Jack Cover, an aerospace scientist who invented the Taser stun gun. a device used by thousands of law enforcement agencies to subdue unruly offenders with electrical shocks -- has died. He was 88.(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]