Джозеф Райт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джозеф Райт
англ. Joseph Wright

Народження 3 вересня 1734(1734-09-03)[1][2][…]
Дербі, Дербішир, Англія, Королівство Велика Британія[4][5][6]
Смерть 29 серпня 1797(1797-08-29)[7][3][…] (62 роки)
  Дербі, Дербішир, Англія, Королівство Велика Британія[4][5][6]
Країна  Королівство Велика Британія
Жанр портретний живописd
Навчання Derby Schoold
Діяльність художник, пейзажист, митець-портретист, архітектурний кресляр
Вчитель Томас Хадсон[8]
Член Королівська академія мистецтв
Твори Полонений король, Three Persons Viewing the Gladiator by Candlelightd, Virgil's Tombd, Earthstopper on the Banks of the Derwentd[9] і Two Girls Dressing a Kitten by Candlelightd
Батько John Wrightd[10]
Мати Hannah Brookesd[10]
У шлюбі з Ann Swiftd[10]
Діти Anna Romana Wrightd[10], Joseph Wrightd[10], Harriet Wrightd[10], Joseph Wrightd[10], Maria Wrightd[10] і John Wrightd[10]
Брати, сестри Hannah Wrightd[10], Anne Elizabeth Wrightd[10], Richard Wrightd[10] і John Wrightd[10]
Роботи в колекції Художній інститут Чикаго, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Оклендська галерея мистецтвd, Музей Ґетті, Тейт, Національна галерея Вікторії, Національна галерея мистецтв, Музей мистецтва Метрополітен, Національна портретна галерея (Лондон)[11], Національна галерея, Allen Memorial Art Museumd, Єльський центр британського мистецтваd, Кенвуд-хаус, Ермітаж, Галерея мистецтв Вокера, Художня галерея Нового Південного Уельсу, Пенсільванська академія образотворчих мистецтв, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Музей історії мистецтв, Музей образотворчих мистецтв, Художня галерея Південної Австралії, SCAD Museum of Artd, Вустерський музей мистецтв, Художня галерея Єльського університету, Музей Фіцвільяма, Національна галерея Канади, Клівлендський музей мистецтв, Детройтський інститут мистецтв, Художній музей Сент-Луїса, Музей і художня галерея Дербі, Рінглінг музей, Бостонський музей образотворчих мистецтв, Національна галерея, Музей Вальрафа-Ріхарца, Princeton University Art Museumd, Гамбурзька картинна галерея, Тейт Британія, Музей Фабра, Національний музей Кардіффа, Ашмолеан музей, Музей науки (Лондон), Манчестерська художня галереяd, Bolton Museumd, Ferens Art Galleryd, Laing Art Galleryd, Brighton Museum & Art Galleryd, Holburne Museumd, Southampton City Art Galleryd, Wolverhampton Art Galleryd, Salford Museum and Art Galleryd, Мистецька галерея Йоркаd, Денверський художній музей, Grosvenor Museumd і Towner Eastbourned

CMNS: Джозеф Райт у Вікісховищі

Джо́зеф Райт, відомий також як Джозеф Райт з Дербі, Райт із Дербі (англ. Joseph Wright, англ. Joseph Wright of Derby, англ. Wright of Derby; 3 вересня 1734, Дербі, Англія — 29 серпня 1797, Дербі, Англія) — один з видатних британських живописців XVIII століття.

Художник виділяється майстерністю світлових ефектів, а також картинами, сцени яких висвітлені свічками. Зазнав впливу караваджизма, в першу чергу, нідерландських художників Герріта ван Хонтхорст та Хендріка Тербрюггена.

Вважається піонером індустріальної теми в образотворчому мистецтві. Його картини на тему зародження науки з алхімії часто були засновані на темах, що обговорювалися на засіданнях місячного товариства, групи впливових вчених і промисловців, що жили в Мідлендс, і відображають боротьбу науки проти релігійного світосприйняття в епоху Просвітництва.

Багато картин і малюнків Райта є власністю міської ради міста Дербі, і виставлені в Музей і художній галереї міста Дербі.

Біографія[ред. | ред. код]

Джозеф Райт народився 3 вересня 1734 року в Дербі в родині адвоката — Джона Райта (16971767), який згодом став міським чиновником, і його дружини Ханни Брукс (17001764). Джозеф був третім з п'ятьох дітей. Райт отримав освіту в граматичній школі Дербі і сам навчився малювати, копіюючи гравюри.

1751 року Райт поїхав до Лондона, маючи намір стати художником. Три роки (17511753 та 17561757) майбутній живописець навчався в Лондонській студії у відомого портретиста Томаса Хадсона, у якого також навчався Джошуа Рейнольдс. До 1760 року ранні портрети Райта були виконані в манері свого вчителя («Портрет міс Кеттон», Сант-Луїс, Міссурі, Міська художня гал.; «Портрет Томаса Беннета», музей Дербі).

Пітер Перез БурдеттДжеймс ФергюсонВашингтон Ширлі, покупець картини
Філософ, що пояснює модель Сонячної системи (1766) Використовуйте курсор для визначення, хто є хто [12]

У ранній період творчих пошуків — з 1760 до 1773 роки — художник мешкав у Дербі. Тут він познайомився з майстром кераміки Джошуа Веджвудом (англ. Josiah Wedgwood), засновником компанії «Веджвуд», і хіміком Джозефом Прістлі. Райт був присутній при експериментах вчених та зображував їх на своїх полотнах. Зокрема, в цей період ним були написані картини «Планетарій» (1766, Дербі, музей; варіант — Нью-Хевен, Єльський центр Британського мистецтва) та «Випробування насоса» (1768, Лондон, галерея Тейт Роджерса-Колтмана), що відображають інтерес жителів Середньої Англії до наукових пошуків. Дені Дідро відзначив ці роботи Райта, назвавши їх «серйозним жанром».

Першу спробу пройти практику як професійний художника Райт зробив у Ліверпулі, де регулярно виставляв свої картини (наприклад, Міраван) в Королівському Товаристві Мистецтв в Лондоні. Однак його рідний Дербі назавжди залишався основним місцем, де художник жив і працював.

У період з 1773 до 1775 роки Джозеф Райт перебував у Італії, де малював античні руїни (наприклад, могилу Вергілія), вивчав промальовування ландшафтів («Людина, що закопує нори»), копіював класичні статуї та спостерігав за захоплюючим феєрверком під час карнавалу в Римі.

У Неаполі Джозеф Райт став свідком грандіозного виверження вулкана Везувій, який надихнув його на написання декількох десятків картин, що зображають драматичний ефект боротьби вогню та пітьми. Згодом він неодноразово повертався до цієї теми. На березі Неаполітанської затоки художник досліджував мальовничі печери та гроти.

Два роки (17751777) художник працював у Баті, де марно намагався залучити клієнтуру Томаса Гейнсборо. Зазнавши невдачі, повернувся до Дербі.

Починаючи з 1778 року Райт створив низку своїх найкращих портретів («Портрет сера Брука Бутба», 1781, Лондон, галерея Тейт; «Портрет Юса Кока із дружиною та Деніелом Паркером Коком», 1780—1782, Дербі, музей; «Портрет Томаса Гісборна з дружиною», 1786, Нью-Хейвен, Єльськоий центр Британського мистецтва, а також портрет Самуеля Ворда з колекції музею Дербі). З цього часу твори Райта виставляються в Королівській Академії, членом якої він незабаром стає (асоційований з 1781 року, а 1784 року — повний).

В останні роки життя Райт часто хворів та лікувався у свого друга Еразма Дарвіна.

Помер Джозеф Райт в Дербі 29 серпня 1797 року в колі родини, і був похований в церкві святого Алькмунда.

1968 року церкву було зруйновано, щоб звільнити місце для нового сегменту внутрішньої кільцевої дороги, що проходить через центр міста.. Останки Райта були переезені на цвинтар Ноттінгем Роад.

У Райта та його єдиної дружини було шестеро дітей, троє з яких померли в дитинстві.

Творчість[ред. | ред. код]

Успіх Джозефа Райта як портретиста приносив йому стабільний прибуток. Проте Райт відомий насамперед своїми сповненими драматизму науковими та індустріальними роботами, що вирізняло його серед інших сучасників.

Вперше героями великих композицій стали робітники та вчені, а не античні та біблійні персонажі або жанрово-алегоричні фігури. Місцепроживання художника в Дербі якраз сприяло цьому, оскільки саме тут Індустріальна революція особливо наочно виявила себе в численних кузнях, скляних та глиняних крамницях та місцевих фабриках. Дух цих місць знайшов відображення у багатьох роботах художника, наприклад, в «Лекції про сонячну систему» (бл. 17631765, Художня галерея Дербі); «Досвід з повітряним насосом» (1768, Галерея Тейт Брітейн, Лондон); «Кузня» (1773, Ермітаж, Петербург), «Алхімік, що відкриває фосфор» (1771—1795, Художня галерея, Дербі)

До кінця життя Джозеф Райт залишався провінційним художником, проте, завдяки його оригінальній манері, що поєднує елементи готики та неокласицизму, його інтересу до наукових досліджень і до сучасної літератури, він став одним з попередників романтичного мистецтва.

Творча спадщина Райта зібрана переважно в Єльскому центрі Британського мистецтва в Нью-Гейвені, у Водсворт Атенеум в Гартфорді, в галереї Тейт в Лондоні і в музеї Дербі, включаючи велике зібрання малюнків та акварелей.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Nicolson В. Joseph Wright of Derby: painter of light, v. 1-2, [N. Y.], 1968.
  • Большая советская энциклопедия в 30 томах. Третье издание [1969, CHM]

Посилання[ред. | ред. код]