Джон Барнс (письменник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Барнс
англ. John Barnes
Ім'я при народженні Джон Барнс
Народився 1957(1957)
США
Громадянство США США
Національність американець
Діяльність письменник
Alma mater Університет штату Монтана
Заклад Університет Колорадо
Мова творів англійська
Роки активності з 1985 р.
Напрямок космічна опера
Жанр наукова фантастика
Magnum opus Мати штормів
У шлюбі з Kara Dalkeyd
Сайт: Вебсторінка Джона Барнса у бібліографічній базі даних Internet Speculative Fiction Database

Джон А́ллен Барнс (англ. John Allen Barnes, 1957 р.н.) — американський письменник-фантаст. Перша освіта — Вашингтонський університет за спеціальністю «політичні науки», друга — Університет штату Монтана (театрознавство). Працював системним аналітиком[1].

Літературна діяльність[ред. | ред. код]

Перший роман «The Man who Pulled Down the Sky» світ побачив у 1986 році. У фантастичному жанрі дебютував оповіданням «Finalities Beside The Grave» у 1985 році. Усього написав та видав близько півтора десятка науково-фантастичних та фентезійних романів[2]. Індивідуальна моральна відповідальність у соціальному контексті, соціальна критика, питання впливу глобалізації на закриті суспільства — проблеми, які піднімає у своїх творах американський фантаст[1].

Біографічні мотиви у творчості[ред. | ред. код]

Аллен був одружений двічі. У другій і третій книгах серії «Мільйон відчинених дверей» головний герой переживає складну сімейну ситуацію. Читачі та критики широко обговорювали, що цей сюжет відображає ситуацію в сім'ї самого Барнса, який також вимушений був долати серйозні труднощі в період другого шлюбу, що закінчився розлученням. Проте, в четвертій книзі серії з'являється «Примітка про автобіографічні риси моїх творів»: "Моя звичка опускати деякі моменти моєї біографії породила деякі чутки, що стосуються мого другого розлучення. Ці чутки безпосередньо торкаються репутації безневинної людини. Факт, що я пережив досить хворобливе друге розлучення через два роки після публікації «Earth Made of Glass», привів до появи постійних публікацій в пресі, що ця книга якраз «про те розлучення». Правда ж полягає в тому, що для опису в цій книзі подій, що сталися, я повинен був мати дар передбачення. «Earth Made of Glass» була практично готова вже в 1996, завершальна її правка сталася навесні 1997, а видана вона була в квітні 1998 року. Події ж, про які нібито йде мова в романі, сталися весною-влітку 2000 року, а саме розлучення було оформлене в 2001 році. Ні перша, ні друга моя дружина навіть не нагадують Маргарет, вигадану героїню (жодна з них не є жорстокою вбивцею, моє тривале життя з ними про це свідчить). Звичайно, багатьом читачам і критикам набагато зручніше міркувати про те, що я "мав на увазі, чим зробити правильні висновки для своєї ж власної користі з моїх творів, зокрема, з «Earth Made of Glass» і «The Merchants of Souls». Єдине, що я можу чесно сказати, це те, що книги ці були написані з метою дослідження дикунств, що зустрічаються в нашому житті. Усе це описано в моїх книгах тому, що я цікавився, так би мовити, ароматом цієї потворності. Відтоді мене стали цікавити зовсім інші «аромати»[1].

Зараз Джон Барнс викладає в університеті Колорадо, де й живе.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Архівована копія. Архів оригіналу за 24 жовтня 2018. Процитовано 23 жовтня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 23 жовтня 2018. Процитовано 23 жовтня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]