Джон Роблінг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Роблінг
Ім'я при народженні нім. Johann August Röbling
Народився 12 червня 1806(1806-06-12)[1][2][…]
Мюльгаузен
Помер 22 липня 1869(1869-07-22)[1][2][…] (63 роки)
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
·правець
Поховання Riverview Cemeteryd
Країна  Королівство Пруссія
 США
Діяльність інженер-будівельник, архітектор, інженер, підприємець
Знання мов німецька
Magnum opus Бруклінський міст
Діти Washington Roeblingd і Charles G. Roeblingd[3]
Автограф
Нагороди

Джон (Йоганн) Ро́блінг (нім. Johann August Röbling, англ. John Augustus Roebling; 12 червня 1806, Мюльгаузен, Німеччина — 22 липня 1869, Нью-Йорк, США) — німецький і американський інженер та мостобудівник. Автор проекту Бруклінського моста, винахідник сталевого троса.

Біографія[ред. | ред. код]

Юнацькі роки[ред. | ред. код]

Йоганн Роблінг був наймолодшим з чотирьох дітей у сім'ї. В дитинстві грав на кларнеті. Він також мав художній хист. Його батько був власником тютюнової крамниці, але прибутку вона давала недостатньо, щоб прогодувати сім'ю.

Навчання в Пруссії та переїзд до США[ред. | ред. код]

Меморіальна плита в Мюльзаузені на честь Роблінга

Після закінчення гімназії у Мюльгаузені Роблінг продовжив навчання в Ерфурті у математика Ефраїма Саломона Унгера[4], а потім у Берлінській академії архітектури, де опановував цивільне будівництво, зокрема будівництво гребель, тунелів та мостів. Одночасно він прослухав у Берлінському університеті курс філософії Георга Фрідріха Гегеля. Роблінг мав добре розвинутий інтерес до філософії, і через багато років він навіть працював над трактатом на 1000 сторінок про власні концепції Всесвіту[5].

У подальшому протягом трьох років Роблінг працював на уряд Пруссії, а по тому, у двадцятип'ятирічному віці у 1831 році емігрував до США, де поміняв ім'я Йоганн на Джон. Джон оселився в маленькій колонії разом з іншими іммігрантами з його рідного міста. Цій колонії, що знаходилась поблизу Піттсбурга на пагорбах західної Пенсільванії згодом дали назву Саксонбург.

Кар'єра до Бруклінського моста[ред. | ред. код]

Будинок Роблінга у Саксонбурзі

Роблінг одружився з дочкою свого земляка, емігранта з Мюльгаузена, після чого став батьком дев'яти дітей. Після декількох не надто результативних спроб облаштувати своє фермерське господарство Роблінг влаштувався у столиці штату Пенсільванія, Гаррісбергу на посаду інженера-будівельника. На роботі йому в голову прийшла ідея: замінити прядив'яні буксири дротовими кабелями. Умовивши транспортне начальство каналу, інженер розробив свій власний метод плетіння і зв'язки кабелів, які виявилися надзвичайно міцними і довговічними, як Роблінг і передбачав. Незабаром попит на його кабелі став настільки великий, що заповзятливий інженер вирішив відкрити фабрику (на якій отримав каліцтво руки) з їх виробництва у Трентоні (Нью-Джерсі). Фабрика стала основою великого промислового комплексу, який виробляв все — від дроту до міцних 36-дюймових кабелів. Дане підприємство стало власністю сім'ї Роблінгов. Після того як до роботи Роблінга приєднався його старший син, вони разом в середині XIX століття побудували чотири підвісних мости: два в Піттсбурзі, один на Ніагарських водоспадах і ще один через річку Огайо між Цинциннаті і Ковінгтоном, що мав довжину 320 метрів.

Бруклінський міст[ред. | ред. код]

Німецька поштова марка 2006 року, випущена на знак пам'яті про Роблінга

Згодом Роблінг був призначений головним інженером проекту з будівництва підвісного моста через протоку Іст-Ривер між Брукліном і Мангеттеном. Основний прогін мосту мав бути довжиною 486 метрів. Коли Роблінг проводив заключні вимірювання моста, що пізніше отримав назву Бруклінського, паром, який забивав палі, зіткнувся з човном Роблінга. Одна з паль пошкодила йому ногу, і його терміново доставили в будинок до сина. Лікарі ампутували йому розбиту стопу, але розпочалося інфікування. Через три тижні, 22 липня 1869 року, інженер помер від правця у віці шістдесяти трьох років. Його син Вашингтон продовжив роботу над головним проектом батька. Зведення Бруклінського моста було закінчене у 1883 році. На момент завершення будівництва це був найбільший підвісний міст у світі і перший міст, у конструкції якого використовувалися сталеві канати (троси).

Деякі потомки Джона Роблінга[ред. | ред. код]

Син Вашингтон Роблінг — інженер-будівельник, завершив будівництво Бруклінського моста. Син Карл Роблінг — засновник міста Роблінг у штаті Нью-Джерсі. Його онук Вашингтон загинув на «Титаніку». Його правнук Дональд Роблінг — винахідник і філантроп.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в SNAC — 2010.
  2. а б в г д е Find a Grave — 1996.
  3. https://www.findagrave.com/memorial/10488285/charles-gustavus-roebling
  4. Caso, Frank. «John Augustus Roebling.» [Архівовано 17 липня 2019 у Wayback Machine.] // Immigrant Entrepreneurship: German-American Business Biographies, 1720 to the Present, vol. 2, edited by William J. Hausman. German Historical Institute. Last modified May 15, 2014.
  5. Roebling, Washington A., Washington Roebling's Father, 2008, ASCE Press, Reston VA

Література[ред. | ред. код]

  • Buonopane, S. The Roeblings and the Stayed Suspension Bridge: Its Development and Propagation in 19th Century United States. — 2006.
  • McCullough, David The Great Bridge — Simon and Schuster, 1982.
  • Reier, Sharon The Bridges of New York. — Dover, 2000.
  • Sayenga, Donald. Washington Roebling's Father: A Memoir of John A. Roebling. — Reston, Va.: American Society of Civil Engineers, 2009 — ISBN|978-0-7844-0948-0
  • Tolzmann, Don Heinrich John A. Roebling and His Suspension Bridge on the Ohio River. — Milford, Ohio: Little Miami Publishing Co., 2007.
  • Tolzmann, Don Heinrich The Roebling Suspension Bridge: A Guide to Historic Sites, People, and Places. — Cincinnati: Archivarium Press, 2017.

Посилання[ред. | ред. код]