Джузеппе з Копертіно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джузеппе з Копертіно
Народився 17 червня 1603(1603-06-17)[1][2][…]
Копертіно, Провінція Лечче, Апулія, Італія
Помер 18 вересня 1663(1663-09-18)[1][2][…] (60 років)
Озімо, Провінція Анкона, Марке, Папська держава
Поховання Марке
Діяльність мандрівний брат, католицький чернець
Знання мов італійська[4]
Конфесія католицька церква

Джузеппе з Копертіно (17 червня 1603, Копертіно — 18 вересня 1663) — італійський монах-францисканець, який шанується як містик і святий. Він, як кажуть в легендах, був напрочуд дурний, але при цьому схильний до левітації і численним екстатичним видінням, після яких він деякий час перебував у повній прострації. Він вважається покровителем пасажирів літаків, льотчиків, космонавтів, розумово відсталих людей, випробувачів і бідних студентів. Був канонізований в 1767 році.

Біографія[ред. | ред. код]

Джузеппе при народженні отримав ім'я Джузеппе Марія Деза в Копертіно, Апулія, Італія. Його батько, Феліче Деза, був теслею в укріпленому місті Копертіно, розташованому на півострові Апулія, що в той час була частиною Неаполітанського королівства. У себе в місті він був відомий як щедрий чоловік і часто оплачував борги своїх бідних сусідів, однак при цьому так само часто в результаті опинявся в боргах сам. Феліче помер до народження Джузеппе, залишивши дружину Франческу Панара знедоленої і вагітної майбутнім святим.

Коли йому було 17 років, Джузеппе спробував приєднатися до ордена францисканців-конвентуалів, але відсутність у нього освіти завадила йому отримати допуск. Після цього він приєднався до ордена капуцинів, але був вигнаний з ордену незабаром після вступу, коли його постійні напади екстазу довели, що він непридатний до служіння. Зрештою на початку 1620-х років він був прийнятий в конвентуальний францисканський чоловічий монастир поблизу Копертіно. Незабаром він був направлений на навчання теології, але у нього не було здібностей до навчання, і легенда свідчить, що він вивчав пильно одну маленьку частину матеріалу, який був заданий для виучування, тому що це було все, що він був в змозі зробити, і молився про те, щоб його запитали саме той матеріал, який він вчив.

Коли він проходив перевірку на висвячення в сан диякона, єпископ навмання попросив Джузеппе викласти по тексту «Блаженна утроба, що носила Тебе». Він зробив це добре. Таким чином, він був висвячений у сан диякона. Коли йшлося про просування до священства, перші кандидати склали іспит так добре, що інші кандидати, і Джузеппе серед них, були прийняті без іспитів, і Джузеппе був висвячений на священика в 1628 році.

Примітки[ред. | ред. код]