Джульфинський район

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джульфинський район

Culfa rayonu

Районний центр Джульфа
Країна Азербайджан
Автономна республіка Нахічеванська Автономна Республіка
Номерний знак 72
Населення
 - повне 37 918
Площа
 - повна 1000 км²
Висота
 - максимальна 1290 м
 - мінімальна 1290 м
Дата заснування 8 серпня 1930
Вебсайт culfa-ih.nakhchivan.az
Код ISO 3166-2 AZ-CUL

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Джульфинський район

Джульфинський район (азерб. Culfa rayonu) — адміністративна одиниця у складі Нахічеванської Автономної Республіки Азербайджану. Адміністративний центр — місто Джульфа.

Розташування[ред. | ред. код]

Джульфинський район межує:

Історія[ред. | ред. код]

Статус району було отримано 8 серпня 1930 року[1].

Через постійне військове напруження між Азербайджаном і Вірменією — на території району постійно перебувають військові частини Збройних сил Азербайджану[2].

Географія[ред. | ред. код]

Джульфинський район лежить біля підніжжя гір Малого Кавказу, а саме, на схилах Зангезурського гірського хребету. Та друга частина району простяглась на Приазарській низовині та Джульфинській низовині тому рельєф району, низинно-гірський. Над територією району височіють: (Gora Norashen); (Əlincǝ Dağı); (İlandağ); (Əsǝdkef Dağı); (Gora Cholon-Dag); (Gora Nagadzhir); (Darıdağ); (Gora Dzharadzhur); (Gora Choban-Chkhur); (Gora Sevalyam); (Gora Kesham-Dag); (Gora Takh-Chala); (Qaraulxana Dağı); (Göydağ); (Gora Gyavak); (Gora Maparakh) [3].

Головна водойма району — річка Араз, водами якої живляться більшість земель району. В районі протікають Алинджачай, Гарадяря та ще кілька малих річок, які підживлюються талими та дощовими водами струмків, що витікають із гір. В районі знаходиться водозабіреня — Бананіярське водосховище, кілька великих озер та наявні численні орошувальні канали.

Клімат в Джульфинському районі сухий, континентальний, з ознаками напівпустельного. Літо буває сухе й спекотне, а зима холодна й суха. Середня температура січня від −10 С до −3 С, липня — від +19 С до +28 С (іноді доходить і вище 35 С). За рік випадає 200–600 мм опадів (дощі, а у високогір'ї — сніг)[4].

Район має багату флору і фауну. Рослинність, в основному, представлена напівпустельними видами. В Шарурському районі можна зустріти: гірського козла, муфлона, вовка, лисицю, зайця, кабана та численні види польових гризунів, а птахів — куріпки, фазан та інші перелітні птахи.

Економіка[ред. | ред. код]

Основу економіки району становить сільське господарство, а саме: рослинництво, скотарство, виноградарство, баштанництво, овочівництво. В горах є придатнгі для промислового використання лісові масиви, в яких ростуть дуб, бук, граб.

На території району є родовища будівельних матеріалів, залежні залізної руди. Район багатий мінеральними водами: Аридагські і Нахаджирські джерела мінеральних вод відомі у світі. На північний схід від Джульфи, на південних схилах Даридага знаходиться однойменне мінеральне джерело, що дає 500.000 літрів багатої різними мінеральними солями води в день. Загалом, в районі налічується більше 40 джерел.

В районі працює: 26 загальноосвітніх шкіл, професійне училище, 6 позашкільних та 2 дошкільних виховних закладів, 30 бібліотек, 37 клубних закладів, 1 музей, 2 дитячі музичні школи, кінотеатр «Алінджа», центральна лікарня, 1 дільнична лікарня, 15 лікарських амбулаторій, 8 фельдшерсько-акушерських пунктів, гігієно-епідеміологічний центр та інші організації[5].

Через район проходить автомагістраль M-7 Highway яка з'єднує Азербайджан, Іран із Туреччиною. А також територією району прокладена залізнична колія, яка сполучала Нахічевань із Єреваном (після війни — вона мало діюча, і зрідка використовується для військових потреб).

Історичні пам'ятники[ред. | ред. код]

З історичних місцин відомі[6]:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.nakhchivan.az/portal-ru/map-culfa-m.htm [Архівовано 2 грудня 2013 у Wayback Machine.] Офіційна інформація про Джульфинський район
  2. http://www.interpress.az/245-naxvanda-n-ba-verir.html#.VSVqm_BR1-g [Архівовано 30 червня 2014 у Wayback Machine.] Məlumata görə, yayılan xəbərlərdə bildirilir ki, Culfa rayonunun sərhəddə yerləşən Ləkətağ kəndinin sakinləri kəndi boşaltmaq məcburiyyətində qalıb
  3. http://travelingluck.com/Asia/Azerbaijan/Naxç%C4%B1van**/_148132_Culfa+Rayonu.html [Архівовано 3 серпня 2017 у Wayback Machine.] Traveling Luck for Culfa Rayonu, Naxçıvan**, Azerbaijan
  4. http://nakhchivan.preslib.az/az_a3-3.html [Архівовано 3 липня 2017 у Wayback Machine.] Orta temperatur yanvarda −10°C-dən −3°C-yədək, iyulda 19-28°C-dir. İllik yağıntı 200–600 mm
  5. http://www.nakhchivan.az/portal-ru/seh-ray.htm [Архівовано 9 квітня 2015 у Wayback Machine.] Офіційна статистична інформація про Джульфинський район
  6. http://www.nakhchivan.az/portal-1/tarixi-abide/qaz-korp.htm [Архівовано 3 листопада 2013 у Wayback Machine.] Körpü xalq arasında «Qozbel körpü» adı ilə də məşhurdur.
  7. http://nakhchivan.preslib.az/az_d1.html [Архівовано 11 квітня 2015 у Wayback Machine.] Історичні місцини Джульфинського району

Посилання[ред. | ред. код]