Димчаста пантера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Димчаста пантера
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Котовиді (Feliformia)
Родина: Котові (Felidae)
Підродина: Пантерові (Pantherinae)
Рід: Neofelis (Neofelis)
Вид:
Димчаста пантера (N. nebulosa)
Біноміальна назва
Neofelis nebulosa
(Griffith, 1821)
Ареал димчастого леопарда, 2016
Синоніми

Felis nebulosa Griffith, 1821

Димчаста пантера[1] (Neofelis nebulosa) — представник родини котових (Felidae). Мешкає в Південно-Східній Азії. Він віддалено нагадує пантеру і вважається досить древнім видом, а також найближчим сучасним родичем до родоначальника усіх нинішніх видів підродини пантерових (Pantherinae). У різних країнах також має назву димчастий леопард.

Характеристика[ред. | ред. код]

Довжина тіла димчастої пантери в середньому нараховує 90 см, хвоста — 80 см. Самиці відрізняються довжиною від голови до тіла від 68,6 до 94 см, з довжиною хвоста від 61 до 82 см. Самці розміром від 81 до 108 см, з довжиною хвоста від 74 до 91 см. Висота його в плечах коливається від 50 до 55 см. Дорослі димчасті пантери важать від 11,5 до 23 кг. Ця величина відповідає приблизно величині вівчарки. Візерунок на хутрі в димчастої пантери однаковий з мармуровою кішкою: на жовтуватому тлі видніються великі темні нерівномірні за формою плями. Кожна з цих плям ближче до середини стає світлішою. Зуби в димчастої пантери, у співвідношенні з розміром тіла, найбільші серед усіх котячих.

Поширення[ред. | ред. код]

Димчаста пантера проживає в південно-східній Азії: від південного Китаю до Малаки і від східних Гімалаїв до В'єтнаму. Пантер, які мешкають на островах Ява, Суматра, Борнео виділено 2006 року в окремий вид — пантера борнейська, а на острові Тайвані цей вид повністю вимер. Його біотопом є тропічні й субтропічні ліси, які розташовані на висотах до 2000 метрів.

Поведінка і живлення[ред. | ред. код]

Димчасті пантери живуть поодинці і рухаються зазвичай у чагарниках. Довгий хвіст допомагає їм утримувати рівновагу в нелегкому для переміщення середовищі. Серед котових димчасті пантери краще за всіх уміють лазити по деревах. Їхньою здобиччю є: олені, кабани, мавпи і птахи. Своїх жертв димчасті пантери очікують на гіллі й несподівано стрибають на них зверху.

Розмноження[ред. | ред. код]

Термін вагітності становить близько 90 днів. За один раз самка димчастого леопарда народжує від 2 до 4 кошенят. Спочатку вони просто жовті і набувають характерних плям протягом першого року життя.

Різне[ред. | ред. код]

Через дорогоцінне хутро, на димчастого леопарда у минулому багато полювали. Сьогодні йому також загрожує полювання браконьєрів, але найбільшою небезпекою для його збереження є все більша вирубка тропічних лісів, які слугують йому притулком. Із чотирьох підвидів вже вимерла тайванська димчаста пантера (Neofelis nebulosa brachyurus). Весь вид стоїть під загрозою зникнення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Харчук, С. Огляд історії таксономії та критеріїв виду в родині котових (Felidae) // Novitates Theriologicae. — 2021. — Вип. 12. — С. 300–314.