Дмитрасевич Тадей Антонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тадей Антонович Дмитрасевич (1906, с. Дмитровичі, тепер Мостиський район, Львівська область — 1976, м. Судова Вишня, Мостиський район) — український громадський діяч, публіцист, історик, краєзнавець, археолог, художник і поет. Засновник історико-краєзнавчого музею міста Судова Вишня.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1906 року у вчительській сім'ї Антіна Дмитрасевича у селі Дмитровичі неподалік Судової Вишні, що у Мостиському районі Львівської області. Походив з інтелігентної родини з давніми освітянськими та священичими традиціями.

Його дідо, Михайло Дмитрасевич разом зі своєю дружиною працювали вчителями у школі в с. Дмитровичі. Двоє з їхніх чотирьох дітей стали священиками, тоді як інші два — Антін і Микола — вчителями. Молодий учитель Антін Дмитрасевич разом зі студентами та гімназистами створив у селі читальню «Просвіта» та спортивне товариство «Січ».

Тадей Дмитрасевич закінчив з відзнакою гімназію у Перемишлі, вчився у Духовній семінарії. Закінчив філософський факультет Львівського університету зі ступенем магістр філософії.

Працював спочатку вчителем, а пізніше директором школи у с. Дмитровичі. Згодом працював вчителем у Судовишнянській середній школі. Його багатолітня педагогічна робота поєднувалась із творчістю: талановитий краєзнавець, любитель-археолог, історик, поет, справжній літописець. Заснував у Судовій Вишні історико-краєзнавчий музей, був його директором.

Знав 8 мов, знайдено близько 50 написаних ним ікон. Виставка його художніх полотен у 1990 році відбулась у Львові. Всього видано 12 його книг, серед яких «Судова Вишня», «Спаська гора», «Вишенські легенди».

7 жовтня 2012 року у Судовій Вишні відбулися урочистості з нагоди встановлення і освячення художньо-меморіальної таблиці Тадею Дмитрасевичу на історичній будівлі місцевого Народного дому.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Судововишнянський вісник, 2012.

Посилання[ред. | ред. код]