Добровольський Валентин Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Добровольський Валентин Миколайович
Народився 2 липня 1933(1933-07-02) (90 років)
Діяльність фізик
Alma mater радіофізичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка
Нагороди
Державна премія України в галузі науки і техніки

Валенти́н Микола́йович Доброво́льський (*2 липня 1933) — український учений-фізик. Доктор фізико-математичних наук, професор. Академік АН ВШ України з 1993 р.

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчив радіофізичний факультет (1956); відтоді упродовж тривалого часу працював на кафедрі фізики напівпровідників цього університету, на якій пройшов шлях від асистента до професора. Докторську дисертацію «Перенесення електронів і дірок у напівпровідникових системах з просторово розподіленими характеристиками» захистив 1977 р., професор з 1980 р. У 1984 р. ініціював створення в КДУ ім. Т. Шевченка СКТБ «Тороїд», упродовж десяти років був науковим керівником цього підрозділу. З 2007 р. — головний науковий співробітник Інституту фізики напівпровідників ім. В. Є. Лашкарьова НАН України.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Сфера наукових інтересів: явища переносу струму в напівпровідниках, плазма твердого тіла, фізика поверхні, датчики магнітного поля й температури тощо. Виявив клас сильних ефектів в електронно-дірковій плазмі, що обумовлені зміною рухливості носіїв заряду, та подібних явищ у p-n-переході, запропонував спосіб створення магнітних квантових енергетичних порогів, ям і надґраток.

Автор понад 180 наукових праць, підручника та 2 монографій.

Підготував 13 кандидатів наук.

Двічі лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1982, 1997), лауреат премії ім. К. Д. Синельникова АН УРСР (1989) та Нагороди Ярослава Мудрого АН ВШ України (1995).

Джерела[ред. | ред. код]