Дозорець-імператор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дозорець-імператор
Самець
Самець
Самиця, що відкладає яйця
Самиця, що відкладає яйця
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Бабки (Odonata)
Родина: Коромисла (Aeschnidae)
Рід: Дозорець (Anax)
Вид: Дозорець-імператор
Anax imperator
Leach, 1815
Посилання
Вікісховище: Anax imperator
Віківиди: Anax imperator
EOL: 131867
МСОП: 59812
NCBI: 39274
Fossilworks: 194367

Дозорець-імператор (Anax imperator Leach, 1815) — бабка з родини коромисел (Aeschnidae). Один з приблизно 10 видів голарктично-ефіопськоорієнтального роду; один з 2 видів роду у фауні України.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Найбільша бабка в фауні України та одна з найбільших в Європі, довжина тіла 83—85 мм, крил 45—51 мм. Самці мають блакитне забарвлення черевця з чорною смугою на вентральному боці, груди зелені. Самиці мають зелене забарвлення черевця і грудей. Самці мають певну територію, яку охороняють від інших самців. Імаго тримаються поблизу доволі великих водойм та по берегах річок з нешвидкою течією.

Екзувій

Поширення[ред. | ред. код]

По всій території України. Ареал виду охоплює Західну (на півдні — до Швеції) і Східну (на півночі — до країн Балтії) Європу, Північну і Центральну Африку, Західну Азію та Північну Індію, Кавказ, Закавказзя і Середню Азію.

Місця перебування[ред. | ред. код]

Узлісся та лісові галявини, вздовж берегів річок, озер і ставків.

Чисельність та причини її зміни[ред. | ред. код]

Незначна (поодинокі особини). За сприятливих умов концентрація личинок на дні водойм може становити 1—2 особини на 1 м².

Причини зміни чисельності. Несприятливий вплив на личинок хімічного та органічного забруднення водойм.

Особливості біології[ред. | ред. код]

Імовірно, має дворічну генерацію. Літ імаго з червня по вересень. Хижаки, живляться дрібними летючими комахами, зокрема кровососами. Яйця відкладають у тканини листків і стебел водяних рослин. Личинки — одні з найбільших серед личинок інших бабок (досягають 60 мм); протягом життя линяють майже 12 разів. Вони теж хижаки: підстерігаючи здобич (дрібні ракоподібні, п'явки, пуголовки, личинки водяних комах тощо), тривалий час можуть сидіти нерухомо на дні або серед водоростей.

Охорона[ред. | ред. код]

Вид внесено до Червоної книги України. Заходи охорони не здійснювалися. Рекомендується охороняти місця перебування виду (прибережну смугу та водойми) від забруднення. Розмноження у неволі не проводилось.

Джерела[ред. | ред. код]