Комедія-драма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сцена з комедійної драми «Малюк», 1921 рік

Комедія-драма (англ. Comedy-drama) або Драмедія (англ. Dramedy[1]; від злиття слів драма і комедія) — піджанр трагікомедії, особливо на телебаченні, який поєднує в собі елементи комедії та драми[2][3].

До початку 1960-х років телевізійні компанії, зазвичай, представляли півгодинні «комедійні» серії або годинні «драми». Півгодинні серії в основному обмежувались комедіями ситуацій (ситком) або сімейними комедіями і, як правило, при показі супроводжувались звуковою доріжкою з живого або записаного сміху. Годинні драми складалися з поліцейських і детективних серіалів, вестернів, наукової фантастики і серіалізованих мильних опер, що виходили у прайм-тайм.

Можливо, одним з перших американських телевізійних шоу, в якому з успіхом були поєднані елементи комедії та драми разом, став серіал Джекі Купера на військову тематику «Hennesey»[en] (19591962). Хоча шоу супроводжувалось записом сміху, воно також містило багато елементів, притаманних драмі. Звукова доріжка зі сміхом не використовувалась надмірно в кожному з епізодів, а у третьому сезоні була повністю виключена з серіалу.

У 1960-ті роки зросли спроби збалансувати в серіалах гумор з більш драматичними та гуманістичними моментами, але вони залишалися винятком із правил. У США, починаючи приблизно з 1969 року, здіймається коротка хвиля півгодинних шоу без звукової доріжки зі сміхом, в яких навмисно чергувалися комедійні та драматичні сцени, а також в кінці 1970-х на початку 1980-х років деякі годинні шоу, такі як «CHiPs»[en]. Вони були відомі як «драмедії».

Відомим раннім (19691974) прикладом цього жанру був відзначений нагородами «Номер 222»[en] — один з перших телесеріалів, цілком присвячений расовій інтеграції. В ньому комедійні епізоди були поєднані з вагомими темами, такими як міжрасові відносини, інтегрованість, студентське куріння та смертність, а також актуальні на той час питання війни у В'єтнамі та важкого повернення ветеранів війни.

Прикладом успішної драмедії, яка відзначила цей жанр на телебаченні, був серіал «Детективна агенція „Місячне сяйво“». Він породив багато критики та був високо оцінений у світі.

У Сполученому Королівстві жанр із успіхом з'явився вперше 1979 року разом з довготривалим серіалом «Minder»[en]. Інші відомі драмедії — «Auf Wiedersehen, Pet»[en] і «Big Deal»[en].

Драмедійні серіали тісно пов'язані з форматом зйомок на одну камеру.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]