Дружина доглядача зоопарку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дружина доглядача зоопарку
The Zookeeper's Wife
Жанр Історичний фільм, воєнний фільм
Режисер Нікі Каро
Продюсер

Джефф Абберлеі Джамі Патрікоф

Кім Зубік
Сценарист

Анджела Воркман

Діан Акерман
На основі «Дружина доглядача зоопарку», Діан Акерман
У головних
ролях
Джессіка Честейн[1], Shira Haasd, Efrat Dord, Даніель Брюль[1], Johan Heldenberghd[1], Майкл Мак-Елхеттон[1], Iddo Goldbergd[1], Марта Іссоваd[1], Goran Kostićd[1], Arnošt Goldflamd[1], Marián Mitašd[1], Jitka Smutnád[1], Waldemar Kobusd[1], Alena Mihulovád[1], Hana Frejkovád[1], Magdalena Lamparskad[1], Ladislav Hampld[1], Václav Neužild[1], Jaromír Nosekd[1], Anna Fialovád[1], Taťjana Medveckád[1], Martin Hofmannd[1], Petra Bučkovád[1], Браян Каспеd[1], Jakub Šmídd[1], Davídekd, Ester Kočičkovád[1], Slavko Sobind[1], Nataša Burgerd[1], Štěpánka Fingerhutovád[1], Jakub Koudelad[1], Junes B. Zahdid[1], Magdaléna Sidonovád[1], Daniel Sidond[1], Vilma Frantovád[1], Roman Vejdovecd[1], Josef Havrdad[1] і Jan Slovákd[1]
Оператор Andrij Parekh
Композитор Гаррі Греґсон-Вільямс
Художник Suzie Daviesd[1]
Кінокомпанія Czech Anglo Productions, Liddell Entertainment, Rowe / Miller Productions, Scion Films Limited
Дистриб'ютор Focus Features і UIP-Dunafilmd[2]
Тривалість 127 хв.
Мова Англійська
Країна
Рік 2017
Кошторис $20 мільйонів
IMDb ID 1730768
focusfeatures.com/thezookeeperswife

«Дружина доглядача зоопарку» (англ. The Zookeeper's Wife) – історичний військовий фільм режисера Нікі Каро з Йоханом Хелденбергом, Джесікою Честейн і Даніелем Брюлем в головних ролях. Заснований на реальній історії з життя працівників Варшавського зоопарку. Сценарій фільму написаний Анджелою Воркмен за мотивами однойменної книги Діан Акерман. Прем'єра фільму відбулася 8 березня 2017 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

В основу цієї зворушливої кінострічки ліг міжнародний бестселер, що описує реальні події, які відбувалися в Польщі в минулому столітті. У центрі оповідання виявляється жінка по імені Антоніна. Вона дружина доглядача зоопарку, що розташований в одному із районів Варшави. Героїня звикла довіряти тваринам більше, ніж людям, здатним навіть зраджувати своїх близьких. Але починається війна, і спокійне життя Антоніни, як і інших поляків, змінюється. Це відбувається стрімко: ще вчора ніщо не віщувало біди, а вже сьогодні загарбники з сусідньої Німеччини скидають бомби на міста, встановлюють свої порядки і всіх неугодних людей відправляють у гетто. Як відомо, більшість неугодних — євреї, переслідувані нацистами протягом декількох років війни. Бачачи те, що відбувається, Антоніна з чоловіком Яном наважуються прикривати їх від нацистів. Так як всіх тварин із зоопарку забрали, там з'явилося багато місця, що наштовхує її на думку про раціональне використання кліток та підвалів – подружжя ховають там євреїв. Вони роблять все вкрай акуратно, але в якийсь момент один з офіцерів-загарбників — Людвіг Хетз — починає здогадуватися про підпільну діяльність героїв[3].

Книга[ред. | ред. код]

Військова драма «Дружина доглядача зоопарку» є екранізацією однойменного роману Діан Акерман, заснованого на реальних подіях. Подружжю Жабинських, попри постійні обшуки і пильну увагу з боку окупантів, вдалося врятувати від смерті понад 300 євреїв. Про екранізацію говорили починаючи з 2010 року. За постановку взявся режисер з Нової Зеландії Нікі Каро. Зйомки розпочали із роботи з тваринами. Актори на знімальному майданчику з'явилися через 20 днів. Основним місцем зйомок стала Прага[4].

У ролях[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш щ ю я аа аб ав аг ад ае аж аи ак ал ам ан ČSFD — 2001.
  2. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
  3. Дружина доглядача зоопарку (2017). Онлайн фільми дивитися безкоштовно в хорошій якості у нас зручно (uk-ua) . Архів оригіналу за 22 лютого 2018. Процитовано 11 липня 2018.
  4. Дружина доглядача зоопарку. Планета Кіно (uk-UK) . Архів оригіналу за 15 травня 2017. Процитовано 11 липня 2018.