Дунайська низовина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Дунайська низина)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дунайська низовина
Зображення
Країна  Словаччина[1]
Висота над рівнем моря 110 м
Геоморфологічна одиниця Малий Альфельд
Мапа

Координати: 47°58′ пн. ш. 18°10′ сх. д. / 47.967° пн. ш. 18.167° сх. д. / 47.967; 18.167

Розташування Дунайської низовини на мапі Словаччини
Краєвид з Трнавської низовини на Малі Карпати

Дунайська низовина (словац. Podunajská nížina) — частина Кішальфельду між Дунаєм, Малими Карпатами і іншими частинами Західних Карпат. Це відповідає тій частині Кішальфельду, який розташований на території Словаччини.

У геоморфологічному відношенні Дунайська низовина утворює разом з Нойзідльським басейном в Австрії і Дьєрським басейном в Угорщині єдину структуру, однак все ж, як правило, розглядається окремо. Дунайська низовина є великою тектонічною западиною, наповнену шаром осадових порід четвертинного періоду завтовшки 100-350 м. Низовина має поділ з двох частин[2]:

  • Горбиста місцевість на півночі (Podunajská pahorkatina)
  • Дунайська рівнина на півдні (Podunajská rovina)

Регіон має сільськогосподарський характер. До найбільших населених пунктів, які знаходяться в Дунайської низовини, відносяться Топольчани, Нове Замки, Комарно, Левіце, Дунайська Стреда і Галанта. Ці міста є економічними і торговельними центрами регіону. У Дунайській низовині знаходяться також численні стародавні виноробні комуни, серед яких Святи Юр, Пезінок, Модра, а також курорти П'єштяни і Дудінце.

На півдні низовини, перш за все на Житньому острові, проживає велика угорська меншина.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. GEOnet Names Server — 2018.
  2. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 1 вересня 2021. Процитовано 26 серпня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)