Дім Коперника (Торунь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дім Миколая Коперника в Торуні
"Дім Коперника" від чолового фасаду

53°00′33″ пн. ш. 18°36′13″ сх. д. / 53.009361° пн. ш. 18.603833° сх. д. / 53.009361; 18.603833
Статус музей
Країна  Польща
Розташування Торунь
Тип будівлі кам'яниця
Архітектурний стиль готика
Будівництво кін. XV століття — 1994
Відомі мешканці Миколай Коперник - ?
Власник District Museum in Toruńd
Дім Коперника (Торунь). Карта розташування: Польща
Дім Коперника (Торунь)
Дім Коперника (Торунь) (Польща)
Мапа

CMNS: Дім Коперника у Вікісховищі

Ді́м Мико́лая Копе́рника (пол. Dom Mikołaja Kopernika) — одна з найгарніших і стилістично цілісних готичних кам'яниць північної Польщі. Вважається ймовірним місцем народження польського і німецького астронома Миколая Коперника. Розташовується в Торуні за адресою вулиця Коперника, 15—17.

В будинку діє музей «Будинок Миколи Коперника» — одна з п'яти філій Окружного музею в Торуні. Експозиція музею присвячена життю Коперника, історії науки і старовинним інтер'єрам. Музей приймає близько 100 тисяч відвідувачів на рік[1].

В двох кварталах від будинку знаходиться пам'ятник Миколаю Копернику.

Опис[ред. | ред. код]

Будинок датується 1370 роком і належить до поширеного в урбаністиці міст Ганзейської унії типу кам'яниць «дім-склад», які в середньовіччі виконували як житлові, так і складські функції[2]. У структурі будівлі досі зберігаються залишки мурувань з XIV століття. Нинішній вигляд кам'яниця набула в XV столітті.

Наприкінці XIV століття власником будинку став Герборд Платте, торговець сукном. У 1459 році кам'яницю перебрав у свого племінника Шимона Фальбрехта за борги Лукас I Ватценроде, дід Миколи Коперника, і незабаром передав його своїй доньці Барбарі Ватценроде та її чоловікові Миколаю Коперніку старшому. Багато істориків вказують цю кам'яницю як місце, де в 1473 році народився астроном Миколай Коперник. Через сім років після народження Миколи Коперника, у 1480 році, родина Коперників продала будинок Георгу Полніше[3].

У XIX столітті будівлю пристосували під оренду квартир. Тоді її внутрішній простір було перебудовано, а фасад поштукатурено.

У 1929 році будинок було вперше внесено до реєстру пам'яток. Знову був включений до цього списку в 1970 році[4].

У 1972—1973 роках кам'яниця була реставрована і пристосована до функції музею. Під час цих робіт було відновлено його колишнє просторове розташування, наприклад високий зал з кухнею, сходами та навислим дерев'яним приміщенням (перший поверх кам'яниці)[5]. Фасад кам'яниці також був оновлений, прикрашений порталом, цегляними фризами та вертикальними заглибленнями, декорованими орнаментом[6].

1973 року, в рік Коперника, в будівлі відкрився Музей Миколи Коперника[7].

Музей[ред. | ред. код]

Музей присвячений стародавній та новітній науці, повсякденному життю міщанської родини в середньовічному Торуні, а також життю та діяльності видатного торунянина Миколая Коперника[8]. Експозиція розділена на наступні виставки:

  • стародавня і сучасна наука,
  • буржуазні інтер'єри,
  • життя і творчість Миколи Коперника[9].

Ці виставки доповнює показ 3D-фільмів[10].

На верхньому поверсі музею можна побачити оригінальну середньовічну ферму даху та переглянути короткий 3D-фільм, який «відкриває» дах будівлі та показує зоряне небо[11].

У 2017—2018 роках музей було ґрунтовно модернізовано в рамках програми «Старе місто Торунь — охорона та збереження культурної спадщини ЮНЕСКО — етап II», а його повторне відкриття відбулося 23 червня 2018 року[12]. За це в 2019 році музей був нагороджений головним призом національного конкурсу «Модернізація року 2018»[13].

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

1 червня 1971 року польська пошта випустила поштову марку із зображенням Торунського дому Коперника номіналом 40 гр у серії «Шляхами Коперника». Автором дизайну марки був Анджей Гайдріх . Марка перебувала в обігу до 31 грудня 1994 року[14].

Галерея[ред. | ред. код]

Інтер'єр кам'яниці до модернізації:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Toruń/ Wyremontowany Dom Mikołaja Kopernika znów będzie otwarty dla zwiedzających (пол.). 
  2. Dom Mikołaja Kopernika (пол.). www.torun.pl. Процитовано 2 грудня 2018. 
  3. Kamienica ul. M. Kopernika 15 (Dom Kopernika) - Atrakcje Torunia - Przewodnik po Toruniu (пол.). Процитовано 2 грудня 2018. 
  4. Konserwator - Rejestr zabytków nieruchomych (англ.). www.torun.wkz.gov.pl. Процитовано 2 грудня 2018. 
  5. CONCEPT Intermedia www.sam3.pl. Muzeum Toruń Dom Mikołaja Kopernika (пол.). muzeum.torun.pl. Архів оригіналу за 27 квітня 2019. Процитовано 2 грудня 2018. 
  6. Dom Kopernika w Toruniu (пол.). www.zwinka.pl. Архів оригіналу за 11 грудня 2018. Процитовано 2 грудня 2018. 
  7. Toruń - Dom Mikołaja Kopernika. Atrakcje turystyczne Torunia. Ciekawe miejsca Torunia. www.polskaniezwykla.pl. Процитовано 2 грудня 2018. 
  8. Wyborcza.pl. 
  9. [1], JW Web Development, "Toruń, Atrakcje Torunia, Przewodnik po Toruniu, Zwiedzanie Torunia z przewodnikiem, Przewodnicy miejscy Toruń przewodnik miejski Informacja turystyczna, Zabytki Torunia i kujawsko-pomorskiego, Muzea, Historia, Pierniki toruńskie, Twierdza Toruń" 
  10. Dom Kopernika w Toruniu po remoncie. Zobacz, jak wygląda! [zdjęcia] - pomorska.pl (пол.). 
  11. Dom Mikołaja Kopernika otwarty na Dni Torunia [WIDEO] | ChilliToruń - Najgorętsza strona miasta (пол.). 
  12. [2], CONCEPT Intermedia www.sam3.pl, "Muzeum Toruń Wielkie otwarcie Domu Mikołaja Kopernika!" 
  13. https://www.torun.pl/pl/dom-kopernika-i-przedszkole-nr-18-nagrodzone
  14. Marek Jedziniak. Na szlaku Kopernika (пол.). www.kzp.pl. Процитовано 10 серпня 2018. 

Посилання[ред. | ред. код]