Діодот I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діодот I Сотер
дав.-гр. Διόδοτος Α' Σωτήρ

дав.-гр. Διόδοτος Σωτήρ
Греко-Бактрійський цар
Правління 250 до н. е.239 до н. е.
Наступник Діодот II
Біографічні дані
Релігія давньогрецька релігія
Народження бл. 285 до н. е.
Смерть бл. 239 до н. е.
Бактри
Поховання Балх
Діти син Діодот II
донька
Династія Діодотіди
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Діодот I Сотер (грец. Διόδοτος Α' ὁ Σωτήρ; *бл. 285 до н. е. — †бл. 239 до н. е.) — 1-й цар Греко-Бактрійської держави у 250 до н. е.239 до н. е..

Життєпис[ред. | ред. код]

Про походження Діодота відсутні відомості. Ймовірно перебував деякий час в Бактрії, де служив під орудою Антіоха II, коли той ще був сатрапом Бактрії та Согдіани в часи володарювання Антіоха I Селевкіда.

Близько 256 або 255 року до н. е. Діодот вже царем Антіохом II призначається сатрапом Бактрії. Невдовзі приєднується до повстання азійських сатрапів на чолі з Андрагором, сатрапом Парфії, що намагався відокремитися. Діодот діяв разом з Андрогором, став самостійним, але деякий час не оголошував себе царем

Діодот в монетному карбуванні спочатку оголосив своє відкладення заміною типу зворотного боку на золотих і срібних монетах, але зберіг при цьому в легенді ім'я Антіоха II і його титул. вважається, що час цього карбування Діодота належить до 255—250 років до н. е. Наступний крок Діодота вже означав його остаточний розрив навіть з номінальною залежністю від Селевкідів — розташування на монетах свого імені і прийняття царського титулу. Цей акт, ймовірно, пов'язаний зі смертю Антіоха II в 247 році до н. е. Втім ще до того, після поразки Андрагора у війні з Аршаком, очільником парф'ян, у 250 році до н. е. Діодот I оголосив себе царем.

З 245 року до н. е. Діодот I в союзі з Селевком II, правителем Держави Селевкідів, починає війну проти Парфянської держави. Аршаку I, атакованому і з заходу, і зі сходу, було завдано поразки. В результаті Діодот I отримав від Селевкіда визнання права на царську гідність та пошлюбив доньку Антіоха II. Згодом отримує від грецької знаті епітет Сотер, тобто «Рятівник». Також, із коммеморативних монет греко-бактрійського базилевса Агафокла, відомий інший його епітет — Теос, тобто «Бог». Виходячи з цього епітета дослідники вважають, що Діодота було обожнено у часи правління династії Євтидемідів[1].

Помер близько 239 року до н. е. (за іншою версією бл. 235 року до н. е.) Владу успадкував його син Діодот II.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — донька Антіоха II Теоса

Діти:

  • Діодот (д/н-225 до н. е.), цар Греко-Бактрії у 239—225 роках до н. е.
  • донька, дружина Євтидема I, царя Греко-Бактрії

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Попов, 2004, с. 2005.

Джерела[ред. | ред. код]

  • P. Bernard in: History of civilizations of Central Asia, Volume II. The development of sedentary and nomadic civilizations: 700 B.C. to A.D. 250. Harmatta, János, ed., 1994. Paris: UNESCO Publishing. ISBN 92-3-102846-4
  • Holt F. L. Thundering Zeus: the making of Hellenistic Bactria. Berkley; Los Angeles; London, 1999. P. 97.
  • Попов А.А. Коммеморативные (памятные) монеты царя Агафокла как источник изучения царского культа в Греко-Бактрии // Мнемон Исследования и публикации по истории античного мира. Выпуск 3. — Санкт-Петербург, 2004. — С. 204-209.