Діонізас Пошка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діонізас Пошка
Народився жовтень 1764
Лелайчяйd, Šerkšnėnai Eldershipd, Мажейкяйський район, Литва
Помер 12 травня 1830(1830-05-12) (65 років)
Bardžiaid, Bijotai Eldershipd, Шилальський район, Литва
Країна  Велике князівство Литовське
 Річ Посполита
Діяльність поет, етнолог, лексикограф, філолог, етнограф, археолог
Знання мов польська і литовська
Рід Q63482168?

Діоні́зас По́шка (лит. Dionizas Poška, пол. Dionizy Paszkiewicz; 1764 — 12 травня 1830, село Барджяй, нині Шилальського району, Литва) — литовський поет, етнограф, лексикограф, колекціонер.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в дрібнопомісній шляхетській сім'ї. Навчався і єзуїтській колегії в Крожах (Кражяй). Служив в суді в Росієнах (Расейняй). Придбавши помістя, з 1790 прожив у ньому до кінця своїх днів.

Підтримував зв'язки й відомими істориками, любителями та колекціонерами давнини Йоахимом Лелевелем, І. М. Лобойко, Н. П. Рум'янцевим.

Баубліс[ред. | ред. код]

Вивчав історію і етнографію литовського народу, проводив розкопки курганів та поховань, колекціонував предмети давнини — старовинні книги, монети, зброю, археологічні знахідки. Видовбавши стовбури двох величезних дубів, — по числу річних кілець нібито тисячолітніх, — названих «Баубляй» (множина; однина «Баубліс»), спорудив всередині них подобу музею давнини (1812). Баубліси в селі Бійотай (Bijotai) вважаються першим музеєм в Литві. З 1962 року «Баубляй» — філіал шяуляйського музею «Аушри» («Aušros» muziejus). В 1969 році оголошені пам'ятниками історії республіканського значення.

Творчість[ред. | ред. код]

Писав польською та литовською мовою дидактичні і сатиричні вірші, оди, елегії, панегірики, епіграми. Майже нічого не публікував. Основний поетичний твір «Чоловік Жемайтії та Литви» («Mužikas Žemaičių ir Lietuvos»; опублікований 1886). Ода, написана александрійським віршем, близька до поеми (часто називають поемою); прославляє селянський труд і висміює як уявне співчуття поміщиків до кріпаків.

Опублікував польською мовою ряд статей з історії та етнографії Жемайтії. Впорядковував польсько-латинсько-литовський словник.

Твори[ред. | ред. код]

  • Raštai. Vilnius. 1959.

Література[ред. | ред. код]

  • Історія литовської літератури. Вільнюс: Vaga, 1977. С. 62—64.