Діпендра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Діпендра Бір Бікрам Шах Дев)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діпендра
неп. दीपेन्द्र वीर विक्रम शाह
Народився 27 червня 1971(1971-06-27)
Катманду, Непал
Помер 4 червня 2001(2001-06-04)[1] (29 років)
Катманду, Непал
·Nepalese royal massacred
Поховання Багматіd[2]
Країна  Непал
Місце проживання Narayanhiti Palaced
Діяльність король
Alma mater Ітонський коледж і Budhanilkantha Schoold
Посада King of Nepald
Конфесія індуїзм
Рід Shah dynastyd
Батько Бірендра
Мати Aishwarya of Nepald
Брати, сестри Prince Nirajan of Nepald і Princess Shruti of Nepald
Нагороди
Grand Cordon of the Supreme Order of the Chrysanthemum Grand Cross 1st class of the Order of Merit of the Federal Republic of Germany Орден Данеброг (Данія) Order of Tri Shakti Patta Order of Gorkha Dakshina Bahu орден Зірки Непалу

Діпендра Бір Бікрам (Вір Вікрам) (неп. दीपेन्द्र वीर विक्रम  27 червня 1971 — 4 червня 2001) — 12-й король Непалу з 1 до 4 червня 2001 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Шах. Старший син спадкоємця трону Бірендри та Айшварії (доньки генерала Кендри Шамшера Джанга з клану Рана). Народився 1971 року. Після смерті діда Махендри 1972 року його батько стає новим королем Непалу. У своїй сім'ї він був відомий як Сі-Пі, а серед друзів — як Діппі.

Отримав початкову освіту в середній школі Канті Ішворі в Катманду. Потім навчався у школі Будханілкантха в Катманду. Пізніше він навчався в Ітонському коледжі (Велика Британія). В Ітоні став каратистом, отримавши чорний пояс. В подальшому також цікавився спортом, часто відвідування змагання за участь непальських спортсменів.

По поверненню продовжив навчання в коледжі коледжі Трі Чандра університету Трібхувана, де здобув ступінь магістра, і став найкращим студентом, отримавши золоту медаль. Пізніше поступив до Військової академії в Харіпаті. Він пройшов військову підготовку в Академії Королівської непальської армії гуркхів і пілотування в Департаменті цивільної авіації. Був покровителем Національної ради спорту та скаутів Непалу.

За офіційною версією 1 червня 2001 року Діпендра відкрив вогонь у будинку на території королівської резиденції Нараянхіті, застреливши свого батька, матір, сестру і молодшого брата та інших членів королівської родини, що перебували там, перш ніж вистрелити собі в голову. За різними версіями він це зробив, оскільки: батько не давав згоди нашлюб з Дев'яні Раною; незадоволений переходом до конституційної монархі; ображений зауваженням батьком під час вечері. Разом з тим висловлюється версія, що вбивствокоролівської родини підлаштував Г'янендра, брат Бірендри і стрийко Діпендри, на якого потім звалив провину. З усіх членів родини саме Г'янендра був відсутній та була відсутня будь-яка охорона.

Діпендра не помер негайно, перебуваючи у комі. Його було оголошено новим королем. Але він помер 4 червня того ж року, після чого Г'янендра зійшов на трон Непалу.

Творчість[ред. | ред. код]

Діпендра також писав статті, які публікувалися в непальській періодиці. Його твори часто були присвячені мотивам народності та національності.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Barry Bearak (8 June 2001). «A Witness To Massacre In Nepal Tells Gory Details». New York Times.
  • Gregson, Jonathan (5 June 2002). Massacre at the Palace: The Doomed Royal Dynasty of Nepal. Miamax. p. 121. ISBN 978-0-7868-6878-0.
  • Lisa Mullins (1 June 2011). «Why Nepal's Crown Prince Went on a Killing Spree». PRI. Archived from the original on 12 February 2020