Едвін Сміт (єгиптолог)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едвін Сміт
Ім'я при народженні англ. Edwin Smith
Народився 1822(1822)
Бріджпорт, Коннектикут
Помер 27 квітня 1906(1906-04-27)
Громадянство США США
Місце проживання США, Єгипет
Діяльність підприємець, авантюрист, археолог
Знання мов англійська[1]

Едвін Сміт (англ. Edwin Smith 1822, Бріджпорт — 27 квітня, 1906) — авантюрист зі Сполучених Штатів, що перепродував старожитності Стародавнього Єгипту та їхні підробки в намаганні заробити капітал. Історики науки схильні нині відносити діяльність Едвіна Сміта до первісного етапу становлення і розвитку єгиптології.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в містечку Бріджпорт, штат Коннектикут[2][3], США. Розкута ініціатива і авантюрні риси характеру привели американця до Європейського континенту. Використавши моду на старожитності Стародавнього Єгипту в ті часи, заснував на ній свій бізнес. Він перебрався до арабського Єгипту, де перекуповував чи здобував археологічними розкопками пам'ятки Стародавнього Єгипту з метою перепродати і заробити капітал. Зв'язок з розкрадачами пам'яток давав як оригінали старожитностей, так і їх підробки. Але частку оригіналів Едвін залишав собі. Серед залишених оригіналів було і декілька папірусів. Проданий 1873 року Георгу Еберсу папірус був оприлюднений 1875 року, отримав назву «папіруса Еберса».

Папірус Едвіна Сміта, дві сторінки, VI та VII .

Ще один він придбав у містечку Луксор. Той, яким володів Сміт, отримав його ім'я. Папірус був перекладений і оприлюднений лише в 1930 році Джеймсом Генрі Брестедом з допомогою доктора Арно Б. Лукхардта, професора фізіології. Як виявилося, папірус Едвіна Сміта був з медичним текстом, що надав нові дані про стан розвитку медицини Єгипту стародавньої доби — про лікування травм, хірургію, акушерство і косметику (непродану річ могли просто знищити). Так Едвін Сміт увійшов в історію становлення єгиптології.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.
  2. Journal of the American Society for Information Science. — Vol. 44. — Iss. 5. — P. 292—297.(англ.)
  3. Breasted. Op. cit. — P. 9.(англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Marshall Clagett. Ancient Egyptian Science: A Source Book.(англ.)
  • James Henry Breasted (Editor) The Edwin Smith Surgical Papyrus: Hieroglyphic Transliteration, Translation and Commentary. New-York Historical Society, 1922.(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]