Едмунд Грісен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едмунд Грісен
Edmund William Greacen
Народження 1877[1][2][…]
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Смерть 1949[1][2][…]
  Вайт-Плейнс, Нью-Йорк, США
Країна  США
Жанр пейзаж
Навчання Ліга студентів-художників Нью-Йорка і Grand Central School of Artd
Діяльність художник
Напрямок імпресіонізм

CMNS: Едмунд Грісен у Вікісховищі

Едмунд Грісен (англ. Edmund William Greacen; 18761949) — американський художник-імпресіоніст[5], створивший за свою художню кар'єру безліч робіт маслом на полотні і дошці. Також займався педагогічною діяльністю у створеній ним у Нью-Йорку Grand Central School of Art.

Біографія[ред. | ред. код]

Зовнішні зображення
Підпис на картинах

Народився у 1876 році в Нью-Йорці, син Томаса Грісена та Ізабелли Віггінс (англ. Thomas Edmund Greacen and Isabella Wiggins). Його батько приїхав у США з Шотландії у 1868 році, і створив тут власний взуттєвий бізнес. Завдяки успішному веденню справ, сім'я жила в будинку, який нині відомий як Рокфеллеровський центр. Літо батьки і діти проводили на фермі в окрузі Салліван, штат Нью-Йорк.[6]

Отримавши ступінь бакалавра в Нью-Йоркському університеті, Едмунд був відправлений батьком в тривале плавання, щоб відвернути його від Іспано-американської війни. Після повернення продовжив кар'єру художника і в 1899 році вступив у Лігу студентів-художників Нью-Йорка, а також відвідував заняття у New York School of Art (нині Parsons School of Design), де навчався у Вільяма Чейза. Під час навчання познайомився з Ethol Booth з Нью-Гейвена, штат Коннектикут, яка навчалася мистецтву в поруч розташованій школі Miss Morgan's Art School. Вони одружилися у 1904 році.

Зовнішні зображення
Робота з дружиною на пленер і

У 1905 році разом із дружиною та іншими учнями класів Чейза подорожували по Іспанії. Потім парочка вирушила на навчання у Нідерланди, Бельгію і Англію. У цей час Етол була основною моделлю чоловіка в його роботах на пленері. Пізніше вони поїхали до Франції, де в 1906 році в Парижі у них народився син Едмунд Вільям-молодший. Улітку 1907 року сім'я орендувала будинок у Живерні, недалеко маєтку будинку Клода Моне. У Живерні у Грісенов народилася у 1908 році дочка Нан.

Сім'я повернулася у Сполучені Штати в 1910 році і до 1917 року Едмунд працював у власній студії в Нью-Йорку. Він почав виставляти свої роботи, став членом нью-йоркського клубу National Arts Club і почав працювати в Manhattan School of Art. Працюючи на Мангеттені, він також став членом художньої колонії в Олд Лайм, штат Коннектикут, де створив численні пейзажі. Під час Першої світової війни протягом шести місяців служив в армії, але був демобілізований за віком. Повернувся в Нью-Йорк, де продовжив жити і працювати. У 1920 році був обраний до Національної академії дизайну в якості асоційованого члена; дійсним академіком став в 1935 році.

У 1922 році отримав нагороду Samuel T. Shaw Prize від Salmagundi Club на виставці в галереї Macbeth Gallery. У тому ж році, разом з Джоном Сарджентом і Волтером Кларком, створив асоціацію Painters and Sculptors Gallery Association, продовженням якої стали галерея Grand Central Art Galleries і школа Grand Central School of Art, у якій Едмунд Грісен став директором. У школі пропрацював наступні 20 років.

Незабаром після декількох серцевих нападів і погіршення здоров'я, Грісен із дружиною переїхали до Флориди. Але через кілька років вони повернулися в Нью-Йорк.

Помер художник у 1949 році в місті Вайт-Плейнс, штат Нью-Йорк.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б RKDartists
  2. а б Зведений список імен діячів мистецтва
  3. база даних Музею Орсе
  4. Swartz A. Open Library — 2007.
  5. Величайшие художники мира XVIII—XXI вв. Архів оригіналу за 21 січня 2018. Процитовано 20 січня 2018.
  6. Biography Edmund Greacen [Архівовано 29 січня 2018 у Wayback Machine.] (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]