Едуардо Родрігес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едуардо Родрігес
Eduardo Rodríguez Veltzé
Едуардо Родрігес
Едуардо Родрігес
Прапор
Прапор
79-й Президент Болівії
9 червня 2005 — 22 січня 2006 року
Попередник: Карлос Меса
Наступник: Ево Моралес
 
Народження: 2 березня 1956(1956-03-02) (68 років)
Кочабамба, Болівія
Національність: Болівієць
Країна: Болівія
Релігія: Католицизм
Освіта: Гарвардський інститут державного управління ім. Джона Ф. Кеннеді і Colegio San Agustín (Cochabamba)d
Партія: незалежний політик
Автограф:
Нагороди:
Grand Officer of the Order of the Condor of the Andes

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Едуардо Родрігес Вельтсе (нар. 2 березня 1956) — болівійський політичний діяч, президент країни у 2005—2006 роках; до цього був головним суддею Верховного суду Болівії.

Походження[ред. | ред. код]

Народився в Кочабамбі 1956 року. Має фах адвоката і ступінь магістра державного управління. Навчався у коледжі Сан-Агустін; вивчав право в Університеті Кочабамби, а потім — в Гарвардському університеті.

Події 2005 року[ред. | ред. код]

2005 року, після тижнів масових народних заворушень на чолі з Ево Моралесом, президент Карлос Меса склав свої повноваження. Після відмови Ормандо Діеса й Маріо Коссіо, відповідно голів Сенату й Палати депутатів, зайняти пост президента у зв'язку з тиском заколотників владу очолив Родрігес як голова Верховного суду (судової влади в країні). Родрігес був призначений на пост глави держави для організації упродовж року чергових виборів.

Його перебування на посту президента завершилось після інавгурації Ево Моралеса у січні 2006 року, щоо стало наслідком перемоги останнього на президентських виборах, що відбулись кількома місяцями раніше.

Звинувачення у зраді[ред. | ред. код]

Під час врядування Моралеса Родрігеса було звинувачено у державній зраді через відмову від використання ракет (відповідне рішення було прийнято за часів перебування Родрігеса на посту президента).[1] Болівія придбала близько 30 одиниць зенитно-ракетних комплексів HN-5 у Китаї у 1990-их роках.[2] До 2005 року ці комплекси застаріли, і Родрігес ухвалив рішення щодо їх утилізації.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. People's justice [Архівовано 15 квітня 2010 у Wayback Machine.] The Economist, 31 березня 2010.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 березня 2012. Процитовано 25 жовтня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]