Економічний район Гірський Ширван

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Економічний район Гірський Ширван

(азерб. Dağlıq Şirvan iqtisadi rayonu)

Економічний район
Країна Азербайджан Азербайджан
Адміністративні райони Агсуський район
Гобустанський район
Ісмаїллинський район
Шамахинський район
Офіційна мова азербайджанська
Населення
 - повне 283,6 тис. чоловік (на 1 січня 2010 року)
 - густота 47 осіб/км² (на 1 січня 2010 року)
Площа
 - повна 6,06 тис. км²
Часовий пояс UTC+4, влітку UTC+5
Економічний район Гірський Ширван на мапі Азербайджану (виділений червоним)
Економічний район Гірський Ширван на мапі Азербайджану (виділений червоним)

Економічний район Гірський Ширван на мапі Азербайджану (виділений червоним)
Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Економічний район Гірський Ширван

Гірський Ширван — економічний район Азербайджану.

Склад[ред. | ред. код]

До економічного району Гірський Ширван входять Агсуський, Ісмаіллінський, Гобустанський і Шамахинський адміністративні райони.

Географічні характеристики[ред. | ред. код]

Економічний район на півночі межує з Ґуба-Хачмазьким, на заході з Шекі-Загатальським, на півдні з Аранським, на сході з Апшеронським економічними районами.

Загальна площа економічного району дорівнює 6,06 тисяч квадратних кілометрів (7% території країни).

Територія економічного району характеризується гірським і рівнинним рельєфом.

Населення[ред. | ред. код]

Населення регіону становить 283,6 тис. осіб (на 1 січня 2010 р.) або 3,2% населення країни. У порівнянні з іншими економічними районами країни, Гірський Ширван відрізняється відносно слабкою заселеністю. Середня щільність населення становить 47 осіб на кожен квадратний кілометр.

Кількість народившихся в гірському Ширвані у 2009 році склала 5 191 чоловік (народжуваність — 18,4 / 1 000 чоловік), кількість померлих — 1 918 чоловік (смертність — 6,8 / 1 000 чоловік). Природний приріст населення — 3 273 особи (11,6 / 1 000 чоловік).

Клімат[ред. | ред. код]

Клімат регіону дуже різноманітний. Клімат високогірних частин є вологим помірно холодним, а рівнинних територій теплим і посушливим.

Корисні копалини[ред. | ред. код]

Економічний район Гірський Ширван не багатий корисними копалинами промислового значення. У регіоні є в основному камені, гравій, глина, пісок, вапняковий камінь та інші будівельні матеріали. Гірська зона регіону багата мінеральними водами лікувального та курортного значення. Ці води використовуються в основному в лікувальних і питних цілях.

Економіка[ред. | ред. код]

Економічний район Гірський Ширван володіє широкою транспортною мережею. Через економічний район проходять магістральна залізниця міжнародного значення Баку-Тбілісі і шосейна дорога республіканського значення Баку-Газах.

Загальна земельна площа економічного району Гірський Ширван становить 684 тис. га. Площі придатні для сільського господарства в регіоні дорвнюють 408 тис. га, що становить 59,7% загальної території. Площі придатні для присадибного господарства становлять 10 тис. га (1,5%). Лісові площі економічного району становлять 82 тис. га (12%), інші площі 183 тис. га (26,8%).

Попри те, що економічний район Гірський Ширван є територією древнього заселення, промисловість району відносно слабко розвинена. Основу промисловості району становлять галузі, які перероблюють місцеву сільськогосподарську продукцію. Легка промисловість району представлена такими галузями як виноробство, плодівництво, швейна промисловість і килимарство. Економічний район виробляє продукцію на 145,8 млн. манатів. З них промислова продукція становить 5,9 млн манатів і сільськогосподарська продукція — 83 млн манатів. Середня заробітна плата в економічному районі дорівнює 61,7 манатів. На частку регіону припадає 2,03% роздрібного товарообігу республіки.

Джерела[ред. | ред. код]