Елізабет Шорт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елізабет Шорт
Elizabeth Short
Ім'я при народженні англ. Elizabeth Short
Прізвисько Beth
Народилася 29 липня 1924(1924-07-29)
Hyde Parkd, Бостон, США
Померла 15 січня 1947(1947-01-15) (22 роки)
Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
·геморагічний інсульт
Поховання Маунтін-В'ю (цвинтар, Окленд, Каліфорнія)d
Країна  США
Діяльність офіціантка, прислуга, акторка
Відома завдяки Жертва нерозкритого вбивства
Знання мов французька і англійська
Мати Phoebe Mae Shortd[1]
IMDb ID 1274122

Елізабет Шорт (англ. Elizabeth Short, відома як Чорна Жоржина (англ. the Black Dahlia); нар. 29 липня 1924(19240729) — пом. 15 січня 1947) — жертва нерозкритого злочину, що стався в околицях Лос-Анджелесу в 1947 році. Вбивство Елізабет Шорт залишається одним із найзагадковіших злочинів, скоєних у США.

Життєпис[ред. | ред. код]

Елізабет Шорт, вихована разом з чотирма сестрами матір'ю в штаті Массачусетс, переїхала в 19 років в Лос-Анджелес, Каліфорнія, до батька, Клео Шорта, який залишив сім'ю, з яким у неї, проте, не склалися взаємини.

Арешт Шорт, 1943 рік

Після тривалих поневірянь Шорт перебралася в Санта-Барбару, де була заарештована за розпивання спиртного у неповнолітньому віці й відправлена назад в Массачусетс. Наступні кілька років вона жила переважно у Флориді, де заробляла гроші офіціанткою.

Метт'ю Майкл Гордон-молодший

У Флориді вона зустріла майора ВПС США Метт'ю М. Гордона-молодшого, про якого вона розповідала своїм друзям як про свого нареченого: сам Гордон перебував на льотних навчаннях в Індії, звідки писав Шорт листи. 10 серпня 1945 року Гордон загинув у авіакатастрофі, перш ніж зміг повернутися в США і одружитися на Шорт. Пізніше Шорт стверджувала, що вона і Гордон вже перебували у шлюбі на момент його смерті, і що у них була дитина, яка померла у дитинстві. Факт заручин як мінімум підтверджувався товаришами по службі Гордона; тим не менше після вбивства Шорт сім'я Метт'ю Гордона усіляко заперечувала їх зв'язок.

У 1946 році Шорт повернулася до Каліфорнії, щоб побачитися зі своїм колишнім коханим — лейтенантом Гордоном Фіклінгом, з яким вона познайомилася у Флориді. Останні  шість місяців свого життя вона провела в південній Каліфорнії, здебільшого в Лос-Анджелесі, зупиняючись у готелях, на знімних квартирах і приватних будинках, ніде не затримуючись довше декількох тижнів.

Елізабет Шорт останній раз бачили живою 9 січня 1947 року в фоє готелі «Білтмор» (Biltmore Hotel), розташований в центральній частині Лос-Анджелеса. На той момент Шорт виповнилося 22 роки.

Вбивство [ред. | ред. код]

15 січня 1947 року понівечене тіло Елізабет Шорт було знайдено на закинутій земельній ділянці по Саут-Нортон Авеню в Леймерт-Парку, недалеко від межі міста Лос-Анджелес. Тіло було розрублено на дві частини в районі талії і розчленоване (були видалені зовнішні і внутрішні статеві органи, а також соски). Рот жінки був скалічений посмішкою Челсі.

Вбивця Елізабет Шорт так і не був знайдений поліцією, і справа «Чорної Жоржини» досі залишається нерозкритою.

Сама Шорт була похована на кладовищі Маунтін В'ю в каліфорнійському місті Окленді[2], а не в Массачусетсі (тому що її старша сестра жила в Берклі, а також тому, що, за її словами, «Елізабет любила Каліфорнію»).

Слідство [ред. | ред. код]

Відразу після виявлення тіла Елізабет Шорт в поліцію звернувся цілий ряд осіб, які заявляли, що вони бачили дівчину в період між її останньою появою на людях 9 січня і виявленням її тіла. Проте кожного разу виявлялося, що свідки помилково приймали за Шорт інших жінок (ні один з тих, хто звернулися в поліцію не знав Шорт за життя).

Справа «Чорної Жоржини» була найтривалішою і масштабною в історії правоохоронних органів США. Через складність справи оперативники первісної слідчої групи підозрювали кожного, хто так чи інакше був знайомий з Елізабет Шорт. Підозрюваними виявилося кілька сотень людей, кілька тисяч було допитано. Сенсаційні й деколи повністю сфальсифіковані репортажі висвітлювали розслідування журналістів, так само як і жахливі подробиці скоєного злочину, привернули пильну увагу громадськості. Близько 60 осіб зізналися в цьому вбивстві (серед них кілька жінок). 22 людини в різні періоди слідства оголошувалися вбивцями Елізабет Шорт.

Міфи про Елізабет Шорт[ред. | ред. код]

Фільм «Синя Жоржина», 1946 рік

Засоби масової інформації, які широко висвітлювали злочин, повідомили, що Шорт незадовго до смерті отримала прізвисько «Чорна Жоржина» (свого роду обігрування популярного тоді кінофільму «Синя Жоржина» з Аланом Леддом і Веронікою Лейк в головних ролях)[3]. Поліція Лос-Анджелеса не раз заявляла, що преса придумала цю історію тільки для того, щоб «яскравіше» назвати справу про вбивство у своїх статтях. На користь цього свідчить і той факт, що люди, що знали Шорт при житті, ніколи не чули про таке її прізвисько.

Крім того, за офіційною заявою окружного прокурора міста Лос-Анджелес і всупереч численним псевдодокументальным розслідуванням, що називали жертву «дівчиною за викликом», Елізабет Шорт не була повією.

Іншим популярним міфом були нібито нерозвинені з народження геніталії Шорт, внаслідок чого вона не могла вступати в статеві зв'язки. В матеріалах справи окружної прокуратури міста Лос-Анджелес присутні стенограми допитів трьох чоловіків, з якими Шорт мала сексуальний зв'язок (у тому числі одного поліцейського співробітника з Чикаго). Підсумкові матеріали справи свідчать про те, що Шорт мала «нормально розвинені репродуктивні органи». Результати аутопсії також показали, що на момент вбивства Шорт не була вагітна (а також взагалі не вагітніла і не народжувала).

В культурі [ред. | ред. код]

  • Відомий автор детективів Джеймс Эллрой на основі вбивства Елізабет Шорт написав у 1987 році роман «Чорна Жоржина». Ця книга стала першою з його циклу L. A. Quartet, описує звичаї Голлівуду 1940-х і 1950-х років, а також корупцію і розпусту, що панували в ті часи.
  • В 2006 році вийшла екранізація роману Елроя під тією ж назвою (у російському прокаті назву змінено на «Чорну орхідею»). Режисером виступив Брайан Де Пальма. У ролі Елізабет Шорт — канадська акторка Міа Кіршнер. В інших ролях знялися популярні актори Джош Хартнетт, Аарон Екхарт, Скарлетт Йоханссон, а також двічі володарка премії «Оскар» Хіларі Суонк.
  • У 2002 році рок-співак Мерилін Менсон випустив серію акварельних картин, заснованих на вбивство Шорт. Існують пісні про Елізабет Шорт у виконанні таких колективів, як Anthrax, Lamb of God, Hollywood Undead, а також Лізи Марр і Боба Белдена. Існує також дет-метал-група під назвою The Black Dahlia Murder.
  • У серпні 2006 року на сайті Variety з'явилося повідомлення про те, що кінокомпанія «New Line Cinema» придбала права на екранізацію іншої книги про вбивство Чорного Жоржини — романа з назвою Black Dahlia Avenger, написаного Стівом Ходелом, приватним детективом з Лос-Анджелеса. Згідно з його власним розслідуванням, справжнім вбивцею Шорт був власний батько Ходела, який після смерті залишив синові фотоальбом, де на одній з фотографій було відображено розтерзане тіло Елізабет Шорт. Ходел спробував простежити зв'язок батька з убитої і зробив висновок, що він був серійним убивцею і що серед його жертв була не тільки Шорт.
  • У 2012 році Брендон Слеглі зняв фільм Чорна Жоржина (The Black Dahlia Haunting) в якому розповідається історія молодої жінки, яка досліджуючи вбивство свого батька, вчинене сліпим молодшим братом, тривожить спокій мстивого духу Елізабет Шорт,
  • Відсилання до цього вбивства багато раз з'являються в детективній відеогрі 2011 року L. A. Noire, де головний герой також розслідує жорстокі вбивства жінок в Лос-Анджелесі 40-х років.
  • У серіалі «Американська історія жахів» присутній героїня з історією, заснованої на ділі Елізабет Шорт, яку грає актриса Міна Суварі.
  • У серіалі «Вічність» розповідається про серійного вбивцю-наслідувача, що здійснює такий ж злочин в наш час.
  • Ірландська співачка Aine Cahill записала пісню Black Dahlia, натхненну історією Елізабет Шорт.
  • Історія Елізабет Шорт, так само згадується в 5 серії 8 сезону серіалу «Кістки»

Посилання [ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Geni.com — 2006.
  2. Calhoun, Bob (July 3, 2017). Crimes: The Black Dahlia Lies in Oakland" [Архівовано 30 вересня 2018 у Wayback Machine.]. SF Weekly.
  3. Summers, Chris (31 серпня 2006). The enduring legend of Black Dahlia. BBC. Архів оригіналу за 11 вересня 2017. Процитовано 5 червня 2018. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |6= (довідка)