Енергоринок (підприємство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Державне підприємство «Енергоринок»
Тип Державне підприємство
Форма власності державне підприємство
Галузь Електроенергетика
Засновано 2000[1]
Засновник(и) Держава в особі Кабінету Міністрів України[2]
Штаб-квартира Україна, 01032, Київ, вул. С. Петлюри, 27
Ключові особи Гнатюк Юрій Любомирович — директор
Послуги Гуртове постачання електричної енергії
Виторг 6 млрд. $ (2011 звітний рік)
Співробітники 240 (2011 рік)
www.er.gov.ua

«Енергори́нок» — державне підприємство, утворене державою в особі Кабінету Міністрів України і є Стороною Договору між членами Гуртового ринку електричної енергії України[3] (ДЧОРЕ). Енергори́нок є гуртовим покупцем всієї виробленої в Україні електроенергії та її продавцем енергопостачальним компаніям.[4] Всі генеруючі компанії продають електроенергію гуртовому покупцю (Енергори́нок), а він, по середній ціні, реалізує її енергопостачальним компаніям (обленерго).[4] Головною метою утворення підприємства є оптимізація та вдосконалення механізмів організації Гуртового ринку електричної енергії України (ОРЕ) та поліпшення стану розрахунків за електричну енергію, продану-куплену на ОРЕ.

Функції[ред. | ред. код]

На ДП «Енергоринок» згідно з Законами України «Про електроенергетику» [Архівовано 18 березня 2022 у Wayback Machine.] та «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» [Архівовано 1 вересня 2018 у Wayback Machine.], ліцензії НКРЕ, Статуту [Архівовано 1 березня 2012 у Wayback Machine.] та ДЧОРЕ покладені функції:

  • Гуртового постачальника електричної енергії;
  • Розпорядника системи розрахунків;
  • Розпорядника коштів ОРЕ;
  • Секретаріату Ради ОРЕ;
  • Головного Оператора системи комерційного обліку електричної енергії;
  • Сторони ДЧОРЕ, яка відповідає за підтримку Системи забезпечення функціонування ОРЕ;
  • Розрахункового центру.

Крім цього, важливими напрямами діяльності ДП «Енергоринок» є розроблення пропозицій щодо вдосконалення нормативно-правової бази функціонування ОРЕ; встановлення, підтримання та удосконалення договірних відносин з членами ОРЕ щодо купівлі-продажу електричної енергії; укладення міжнародних договорів щодо забезпечення паралельної роботи ОЕС України з енергосистемами суміжних країн та участь у забезпеченні зовнішньоекономічних відносин з енергосистемами суміжних країн; здійснення експортно-імпортних операцій з електричною енергію з дотриманням норм та процедур митного законодавства; юридичне супроводження діяльності гуртового постачальника електричної енергії.

ОРЕ[ред. | ред. код]

Гуртовий ринок електричної енергії України — ринок, що створюється суб'єктами господарської діяльності для купівлі-продажу електричної енергії на підставі договору (ст. 1 Закону України від 16.10.1997 № 575/97-ВР «Про електроенергетику» [Архівовано 18 березня 2022 у Wayback Machine.]).

Прозорість[ред. | ред. код]

Основними організаційними принципами, реалізованими в діючій моделі Гурттового ринку електричної енергії України — є самоврядування, яке забезпечується діяльністю представницького органу членів Гуртового ринку — Ради ОРЕ, та прозорість (додаток 4 до протоколу засідання Ради ОРЕ від 17.11.2006 № 17) [Архівовано 7 березня 2016 у Wayback Machine.], яка забезпечується гуртовим постачальником в усіх здійснюваних ним операціях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Постанова від 5 травня 2000 р. N 755. Архів оригіналу за 8 червня 2022. Процитовано 17 червня 2022.
  2. Кабінет Міністрів України. Архів оригіналу за 4 квітня 2012. Процитовано 22 березня 2012.
  3. Вебсайт ДП «Енергоринок». Архів оригіналу за 8 березня 2016. Процитовано 22 березня 2012.
  4. а б Дмитро Сидоров. Директор ДП "Енергоринок" Юрій Гнатюк: Новий ринок дозволить вперше визначити ринкову вартість електроенергії [Архівовано 7 березня 2019 у Wayback Machine.]. Уніан. 27 вересня 2017

Посилання[ред. | ред. код]