Енергія випромінювання (оптика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фізична величина
Назва Енергія випромінювання
Позначення величини
Позначення для розмірності M.L2T-2
Системи величин і одиниць Одиниця Розмірність
SI
{{{SI}}}
{{{SI-розмірність}}}
СГС
Див. також: Енергетична фотометрична величина

Ене́ргія випромі́нювання — фізична величина, одна з основних енергетичних фотометричних величин. Являє собою енергію, що переноситься оптичним випромінюванням[1]. Служить основою для інших енергетичних фотометричних величин.

Одиницею вимірювання в Міжнародній системі одиниць (SI) є джоуль (Дж), у системі СГС — ерг (ерг).

Як буквене позначення використовується[1][2] або .

В системі світлових величин аналогом енергії випромінювання є світлова енергія .

Спектральна густина енергії випромінювання[ред. | ред. код]

Якщо випромінювання немонохроматичне, то в багатьох випадках виявляється корисним використовувати таку величину, як спектральна густина енергії випромінювання. Спектральна густина енергії випромінювання являє собою енергію випромінювання, що припадає на малий одиничний інтервал спектра[2]. Точки спектра при цьому можуть задаватися їх довжинами хвиль, частотами, енергіями квантів випромінювання, хвильовими числами або будь-яким іншим способом. Якщо змінною, що визначає положення точок спектра, є деяка величина , то відповідна їй спектральна густина енергії випромінювання позначається і визначається як відношення величини що припадає на малий спектральний інтервал, розміщений між і до ширини цього інтервалу:

Відповідно, в разі використання довжин хвиль, для спектральної густини енергії випромінювання буде виконуватися:

а за використання частоти —

Слід мати на увазі, що значення спектральної густини енергії випромінювання в одній і тій самій точці спектра, одержувані за використання різних спектральних координат, не збігаються. Тобто, наприклад, Неважко показати, що, з урахуванням

і ,

правильне співвідношення набуває вигляду:

Світловий аналог[ред. | ред. код]

В системі світлових фотометричних величин аналогом енергії випромінювання є світлова енергія . Відносно енергії випромінювання світлова енергія є зредукованою фотометричною величиною, одержуваною з використанням значень відносної спектральної світлової ефективності монохроматичного випромінювання для денного зору [3]:

де  — максимальна світлова ефективність випромінювання[4], рівна в системі SI 683 лм/Вт[5][6]. Її числове значення випливає безпосередньо з визначення кандели.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б ГОСТ 7601-78. Физическая оптика. Термины, буквенные обозначения и определения основных величин. Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 25 жовтня 2020.
  2. а б ГОСТ 26148—84. Фотометрия. Термины и определения (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 16 березня 2020. Процитовано 28 листопада 2020.
  3. ГОСТ 8.332-78. Государственная система обеспечения единства измерений. Световые измерения. Значения относительной спектральной световой эффективности монохроматического излучения для дневного зрения (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 4 жовтня 2013. Процитовано 12 червня 2012.
  4. В літературі також використовується термін «фотометричний еквівалент випромінювання».
  5. Число 683 лм/Вт є наближеним значенням , точніше значення — 683,002 лм/Вт. Подробиці наведено в статті Кандела.
  6. Наказ Міністерства економічного розвитку та торгівлі України від 25.08.2015 № 914. [Архівовано 26 липня 2018 у Wayback Machine.] Про затвердження визначень основних одиниць SI, назв та визначень похідних одиниць SI, десяткових кратних і частинних від одиниць SI, дозволених позасистемних одиниць, а також їх позначень та Правил застосування одиниць вимірювання і написання назв та позначень одиниць вимірювання і символів величин.- с.2.