Ентоні Вудвіл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ентоні Вудвіл
Anthony Woodville
2-й граф Ріверс
Початок правління: 1469
Кінець правління: 1483
Партія: Ланкастери, Йорки

Попередник: Річард Вудвіл

Дата народження: 1440(1440)
Місце народження: Графтон Регіс
Країна: Англія
Дата смерті: 25 червня 1483(1483-06-25)
Місце смерті: замок Понтефракт
Дружина: Єлизавета Скейлс
Династія: Вудвіли
Батько: Річард Вудвіл, граф Ріверс
Мати: Жакета Люксембурзька
Нагороди:
орден Підв'язки

Ентоні Вудвіл (*1440 — †25 червня 1483) — англійський дворянин, 2-й граф Ріверс.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Вудвілів. Син Річарда, графа Ріверса, та Жакети Люксембурзької. Спочатку, як і батько, підтримував Ланкастерів. Як паж батька був учасником Першої битви при Сен-Олбансі у 1455 році. Згодом виступав вже в якості лицаря на боці ланкастерів. Брав участь у битві при Таутоні. У 1466 році переходить на бік короля Едуарда IV після одруження останнього на його сестрі Єлизаветі. У цей момент розпочалася боротьба англійських феодалів на чолі з Річардом Невіллом, графом Воріком, проти Едуарда IV. Після поразки останнього при Еджкот Мурі Ентоні Вудвіл супроводжував короля при втечі до Нідерландів. Тоді ж стає новим графом Ріверс — батька було страчено графом Воріком. Тут він знаходився до повернення в Англію у 1470 році.

Після повернення брав участь у битві при Барнеті. За заслуги перед короною стає кавалером Ордена Підв'язки. У 1473 році отримує посаду радника молодого принца Едварда. З цього моменту вплив Вудвіла ще більше зріс.

Ситуація змінилася зі смертю Едварда IV. Ентоні Вудвіл вирушив із замка Лудлоу (Шропшир) до Лондону для проведення коронації Едуарда V. Втім у Нортгемптоні під час перемовин був схоплений Річардом, герцогом Глостерським, а загін прихильників Вудвіла було розсіяно біля Стоні Стаффорда. Ентоні Вудвіла було звинувачено у змові й страчено 25 червня 1483 року у замку Понтефракт.

Меценат[ред. | ред. код]

Ентоні вудвіл підтримував розповсюдження в Англії просвітництва. Надав покровительство Вільяму Кекстону, англійському першодрукареві, відомому перекладачу античних письменників англійською мовою.

Джерела[ред. | ред. код]

  • John A. Wagner: Encyclopedia of the Wars of the Rose. ABC-CLIO, Santa Barbara 2001, ISBN 1-85109-358-3.
  • Cristine und Pierre Lauffray: Die grossen Dynastien Europas. Die Plantagenets. Editions Rencontre, Lausanne, 1969, S. 322
  • C.H. Williams, «Inghilterra: i re della casa di York, 1461–1485», cap. XIV, vol. VII (L'autunno del Medioevo e la nascita del mondo moderno) della Storia del Mondo Medievale, 1999, pp. 509–545.