Жабеня Керміт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жабеня Керміт
Перша поява Сем та його друзі (1955)
Автор Джим Генсон
Виконавець Джим Генсон (1955—1990), Стів Вітмайр[en] (1990—2016), Метт Фогель[en] (2016 — донині)
CMNS: Жабеня Керміт у Вікісховищі

Жабеня́ Ке́рміт — найвідоміша з ляльок Маппет, створених американським лялькарем Джимом Генсоном. Керміт виступав як режисер і розпорядник «Ма́ппет-шо́у» і з'являвся в багатьох інших телепередачах.

Створення персонажа[ред. | ред. код]

Перший варіант ляльки Керміта було створено з зеленого пальто, що належало матері Джима Генсона, і двох м'ячів для пінг-понгу, які стали очима. Спочатку Керміт був задуманий як ящірка, але незадовго до виступів на Вулиці Сезам став жабою. Щоб виглядати більш «жаб'ячим», а також щоб приховати шов між головою і тілом, йому додали комір[1].

Поширювалися чутки, що ім'я «Керміт» з'явилося через друга дитинства Генсона, Керміта Скотта з Міссісіпі. Однак Карен Фальк, голова Ради Директорів спадщини Джима Генсона, це категорично заперечує:  

Хоча Джим Генсон мав у дитинстві знайомого на ім'я Керміт, на той час це не було незвичним ім'ям, і Джим завжди говорив, що Жабу названо не на честь цієї дитини з його початкової школи[2].
Оригінальний текст (англ.)
While Jim Henson did have a childhood acquaintance named Kermit, it was not an uncommon name at the time, and Jim always said that the Frog was not named after this child from his elementary school

Кар'єра[ред. | ред. код]

Керміт — один з провідних персонажів «Маппет-шоу», в якому виступав як режисер і розпорядник. Крім Маппет-шоу, жабеня було постійним персонажем у ляльковому шоу «Вулиця Сезам» і з'являлося в безлічі інших телепередач, нерідко як «живий» гість ток-шоу.

З'явилося на екрані телевізора 1955 року, і з того моменту аж до своєї смерті в 1990 році його озвучував сам Джим Генсон. Керміт має характерний голос, який нерідко ставав об'єктом пародій, і пристрасть до співу. Одна з виконаних ним пісень, Rainbow Connection, протрималася в American Top 40 сім тижнів і була номінована 1979 року на Золотий глобус і Оскар.

Під ім'ям жабеняти Керміта вийшло дві книжки (одна з них — автобіографія), воно здобуло ступінь доктора honoris causa, і має свою зірку на голлівудській алеї слави.

Однією з останніх робіт Керміта є повнометражний фільм «Маппет», що вийшов у світовий прокат у грудні 2011 року.

У культурі[ред. | ред. код]

Lockheed WP-3D «Керміт» і «Місс Піггі». Емблеми з персонажами біля вхідних дверей.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kermit the Frog Comes Home to Washington. The National Museum of American History (англ.). 2010. Архів оригіналу за 2 листопада 2020. Процитовано 6 січня 2018.
  2. Falk, Karen. Ask Henson #73. The Jim Henson Company. Архів оригіналу за 3 жовтня 2000.

Посилання[ред. | ред. код]