Жан-Батист Дені

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жан-Батист Дені
фр. Jean Baptiste Denis
Народився 1635[2][3][4]
Париж, Королівство Франція
Помер 3 жовтня 1704(1704-10-03)[1][2][…]
Париж, Королівство Франція
Країна  Франція
Діяльність філософ, лікар
Знання мов французька[1]

Жан-Батист Дені (фр. Jean Baptiste Denis; 1643 — 3 жовтня 1704) — французький лікар, відомий тим, що здійснив перше задокументоване переливання крові людині. Навчався в Монпельє, був особистим лікарем короля Людовика XIV.

Біографія[ред. | ред. код]

Жан-Батист Дені народився в 1643 році в місті Париж, Королівство Франція. Освіту здобув в університеті Монпельє. З 1664 року почав читати публічні лекції з фізики, математики та медицини у своєму власному будинку в Парижі, і навіть видав їх окремою книгою.

Дені 15 червня 1667 року перелив близько 12 унцій овечої крові п'ятнадцятирічному хлопчикові, в якого була гарячка, після чого хворий швидко одужав. Незабаром здійснив ще одне переливання — робітникові, який також вижив. Третім пацієнтом став шведський барон Густав Бонде, якому медик зробив два переливання, після другого Бонде помер. Взимку 1667 року зробив три переливання крові телячої крові Антуану Моруа, який помер після третього.

У 1673 році Жан-Батист Дені запрошений до Англії королем Чарльзом II. Під час бесіди король побажав дізнатися докладніше про експерименти з переливанням крові та про інші способи лікування. Перебуваючи в Англії, лікар досить успішно полікував французького посла і кількох важливих людей з суду.

Попри пропозиції залишитися, Дені повернувся в Париж, де продовжив займатися математикою та іншими точними науками. Але ніколи більше не повертався до медицини, і, тим більше до проблеми переливання крові.

Після цього навколо діяльності Дені виникло багато суперечок: дружина Моруа стверджувала, що Дені відповідальний за смерть її чоловіка, і в підсумку медик був звинувачений у вбивстві, виправданий, але потім звинувачений дружиною Моруа в заподіянні смерті. У підсумку бувши виправданим судом, Дені, все ж таки, залишив медичну практику. Пізніше слідство встановило, що Моруа помер насправді від отруєння миш'яком.

Резонанс[ред. | ред. код]

Експерименти Дені з переливанням людині крові тварин викликали у Франції бурхливу полеміку, що призвело до офіційної заборони цієї практики в 1670 році. Знову переливання крові було дозволено тільки в 1902 році, коли були відкриті чотири групи крові людини.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б в Early Modern Letters Online
  3. а б в Encyclopædia UniversalisEncyclopædia Britannica.
  4. Тезаурус CERLConsortium of European Research Libraries.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]