Жан-Марі Леклер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жан-Марі Леклер
фр. Jean-Marie Leclair
Основна інформація
Дата народження 10 травня 1697(1697-05-10)[1][2][…]
Місце народження Ліон, Королівство Франція[4]
Дата смерті 22 жовтня 1764(1764-10-22)[1][2][…] (67 років)
Місце смерті Париж, Королівство Франція[4]
Причина смерті Різана рана
Громадянство Франція
Професії композитор, артист балету, балетмейстер, скрипаль, учитель музики, капельмейстер, хореограф, танцюрист
Вчителі Арканджело Кореллі і Giovanni Battista Somisd
Інструменти скрипка
Жанри класична музика
CMNS: Файли у Вікісховищі

Жан-Марі Леклер (старший; фр. Jean-Marie Leclair; 10 травня 1697, Ліон22 жовтня 1764, Париж) — французький скрипаль і композитор, основоположник французької скрипкової школи XVIII століття[5].

Біографія[ред. | ред. код]

Леклер був старшим з восьми дітей Антуана Леклера, ткача і віолончеліста, і з дитинства також освоював швейне ремесло, гру на скрипці і танець. У 1716 році він був зарахований в балетну трупу Ліонського оперного театру, виступав як скрипаль і танцюрист в Руані, одружився з танцівницею Марі-Роз Кастані. У 17221726 роках в Турині він грав на королівських весільних урочистостях і працював як балетмейстер, а також вдосконалював майстерність у Джованні Баттісти Соміса.

Повернувшись через рік у Париж, Леклер під патронажем багатого комерсанта виступає в «Духовних концертах» і пише свої перші твори — 12 сонат для скрипки і бассо контінуо. Музична громадськість схвально прийняла їх, відзначивши хороший композиторський почерк і власний стиль автора.

Як виконавець Леклер також мав великий успіх, однією з помітних подій в його житті стали виступи в Лондоні при королівському дворі разом з відомим італійським скрипалем П'єтро Локателлі. Так було покладено початок тривалому періоду суперництва італійської та французької виконавських шкіл. Виконання Леклера характеризувалося красою звучання і ритмічною свободою, в той час як Локателлі вражав слухачів філігранною технікою. Критики назвали гру Леклера «ангельською», а Локателлі — «диявольською». Суперники на сцені, в житті обидва скрипаля були друзями, разом працювали над низкою творів, музикознавці відзначають вплив стилю Локателлі на деякі сонати Леклера. Леклер також співпрацював із іншими відомими музикантами свого часу, наприклад, з клавесиністом Андре Шероном.

Перша дружина Леклера померла в 1728 році, і через два роки він одружився вдруге на Луїзі Руссель, що працювала у видавництві і брала участь у виданні низки його творів.

Справжнє визнання виконавської майстерності Леклера прийшло в 1733 році, коли французький король Людовік XV запросив його на посаду придворного скрипаля. В знак подяки музикант присвятив царственій особі кілька своїх сонат. При дворі Леклер зблизився з відомими виконавцями: виконавцем на віолі Антуаном Форкре і скрипалем Жаном-П'єром Гіньоном. Леклер був одним з небагатьох, кому дозволялося грати при дворі власні твори, в той час як звичайну основу репертуару придворних музикантів становила музика старих майстрів, таких як Жан-Батіст Люллі. У 1737 році Леклер і Гіньон посварилися через право бути керівником королівського оркестру, і хоча через деякий час вони прийшли до рішення диригувати поперемінно з періодом в один місяць, Леклер незабаром подав у відставку і покинув Париж.

Незабаром він отримав запрошення до нідерландського королівського двору від принцеси Анни, яка сама добре грала на клавесині і вчилася у Георга Фрідріха Генделя. Згідно з договором, Леклер кожен рік повинен був протягом трьох місяців перебувати при дворі. У 1740 році він почав працювати в Гаазі, де диригував оркестром. Три роки потому комерсант, який фінансував оркестр, збанкрутував, і Леклер повернувся в Париж, де і провів решту роки життя, зрідка виїжджаючи в Ліон.

З середини 1740-х років Леклер займався приватним викладанням і композицією. В 1746 році була поставлена його єдина опера «Сцилла і Главк». Написана в дусі Рамо («музична трагедія в п'яти актах), опера витримала близько 20 вистав за два місяці, а потім була знята з репертуару[6].

У 1748 році він поступив на службу до герцога Грамонського, який раніше вчився у нього, і працював композитором і диригентом у його приватному театрі. Герцогу Леклер присвятив кілька інструментальних і вокальних творів. У 1758 році музикант розлучився з дружиною і поселився в купленому незадовго до того будинку в неблагополучному кварталі на околиці Парижа.

Вранці 23 жовтня 1764 року Леклер був знайдений убитим на порозі свого будинку. Злочин так і не було розкрито, хоча у поліції було троє підозрюваних: садівник, що знайшов труп, дружина Леклера та його племінник (саме на нього вказувала більшість доказів)[7].

Творчість[ред. | ред. код]

Леклер зіграв важливу роль в історії скрипкового виконання. Володіючи видатною майстерністю, він дав поштовх розвитку французької скрипкової школи. Леклер вважався визнаним майстром сонатного жанру, творцем французького скрипкового концерту☃☃. Серед прийомів, які він використовував — подвійні трелі, тремоло лівою рукою, гра у високих позиціях та ін. Незважаючи на те, що стиль його виконання часто однозначно позначається як «французький», деякі риси явно вказують на вплив італійської школи, наприклад, використання довгого, тартінієвого смичка. У Леклера було багато учнів, багато з яких стали згодом відомими скрипалями.

Як композитор він також має велике значення. У своїх сонатах і концертах, відштовхуючись від форми і стилю Арканджело Кореллі і Антоніо Вівальді, відповідно, він формує власну манеру письма. Гармонія його барвиста і яскрава — він застосовує хроматичні послідовності акордів та енгармонічні модуляції. Його музика відрізняється витонченістю і благородством звучання.

Основні твори[ред. | ред. код]

  • Опера «Сцилла і Главк» (Париж, 1746)
  • 12 концертів для скрипки з оркестром
  • 48 сонат для скрипки і бассо контінуо в чотирьох зошитах
  • Тріо-сонати для двох скрипок і бассо контінуо
  • «Музичні розваги для легкого виконання» для скрипки і бассо контінуо
  • Музика для різних балетів та вистав з співом (часто у співавторстві, багато рукописів втрачено)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б SNAC — 2010.
  3. а б International Music Score Library Project — 2006.
  4. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #103777377 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  5. Раабен - Жизнь замечательных скрипачей - Жан-Мари Леклер (рос.). ale07.ru. Архів оригіналу за 23 грудня 2017. Процитовано 22 грудня 2017.
  6. У 1986 р.
  7. Т.Рейборн. Архівована копія. — ISBN 9785961447606. Архівовано з джерела 23 грудня 2017

Література[ред. | ред. код]

  • Ливанова Т. Н. Западноевропейская музыка XVII–XVIII веков в ряду искусств: исследование / Т. Н. Ливанова. — М. : Музыка, 1977. — 528 с.
  • Раабен Л. Жизнь замечательных скрипачей: биографические очерки. — М.–Л. : Музыка, 1967. — 312 с

Посилання[ред. | ред. код]