За українськомовний Київ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Громадська спілка
«За українськомовний Київ»
Дата заснування 2017
Тип культурно-просвітницьке товариство
Голова Олександр Вовченко

«За українськомовний Київ» — громадська спілка, добровільне об'єднання громадських організацій та відомих громадських діячів, мовознавців, науковців, освітян, діячів культури задля спільної діяльності щодо утвердження української мови в Києві.

Історія[ред. | ред. код]

Громадську спілку створено під час установчих зборів 15 вересня 2017 року в Будинку письменників у Києві.

Спілка взяла під контроль виконання рішення Київради від 5 жовтня 2017 року «Про заходи щодо забезпечення регіональної мовної політики в місті Києві».

Основні завдання[ред. | ред. код]

Серед головних завдань організації є забезпечення всебічного розвитку і повноцінного функціонування державної української мови в усіх сферах суспільного життя міста Києва на основі пробудження історичної пам'яті, формування у мешканців столиці національної свідомості й самоповаги, виховання в них почуття відповідальности за долю відновленої української державності, а також захист прав і свобод, задоволення соціальних, культурних, просвітницьких та інших потреб жителів Києва та громадян України.

Спілка здійснює контроль обов'язкового використання державної мови службовцями під час виконання ними своїх посадових обов'язків‚ дотримання мовного режиму в дошкільних, середніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах та науково-педагогічних установах Києва‚ за мовним оформленням оголошень, реклами та інших написів і вивісок на вулицях Києва відповідно до вимог української літературної мови.

Заходи[ред. | ред. код]

Громадська спілка «За українськомовний Київ» на постійній основі проводить акції серед студентів вищих навчальних закладів Києва стосовно відстоювання права викладання фахових предметів державною мовою. Зокрема, акції із закликами публічно повідомляти про факти викладання у вишах російською мовою пройшли біля стін Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського,[1] Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова тощо.

Спілка щороку проводить соціальні кампанії з популяризації української мови. Йдеться, зокрема, про зовнішню рекламу на вулицях Києва, що пропагує українську мову.[2][3]

Члени Спілки на постійній основі проводять відкриті уроки української мови для учнів старших класів столичних шкіл.

Від імені ГС «За українськомовний Київ» у столиці проводиться щорічний Київський міський учнівський літературний конкурс «Рідне українське слово». Метою конкурсу є: активізація творчих можливостей учнівської молоді, сприяння виявленню й розвитку талантів, залучення їх до літературної творчості.

Спілка щорічно бере участь в організації та проведенні Міського конкурсу читців, присвяченого творчості Тараса Шевченка, серед столичних школярів.[4]

Видавнича діяльність[ред. | ред. код]

Спілка випустила брошуру «Розмовляти українською мовою — престижно», яку активно розповсюджує серед молоді.

Керівництво[ред. | ред. код]

До складу спілки входять більше сотні громадських організацій та мовних захисників із метою об'єднання всіх зусиль в єдине координаційне крило задля розвитку та популяризації української мови в Києві.

Голова[ред. | ред. код]

Заступники[ред. | ред. код]

Головна рада[ред. | ред. код]

До складу головної ради спілки входять: Гнаткевич Юрій Васильович, Яблонська Галина Гілярівна, Сиротюк Юрій Миколайович, Нестерчук Микола Трохимович, Марусик Тарас Павлович, Мельничук Сергій Андрійович, Болтівець Сергій Іванович, Василашко Василь Федорович та інші.

Керівництво спілки «За українськомовний Київ» входить до складу Експертної групи з питань мовної політики при Кабінеті Міністрів України.[5]

Колишні керівники[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Києві провели акцію на захист української мови. Архів оригіналу за 6 грудня 2019. Процитовано 6 грудня 2019.
  2. У Києві з'явилася реклама української мови (ФОТО). Архів оригіналу за 6 грудня 2019. Процитовано 6 грудня 2019.
  3. Вдвічі красивіша українка, яка говорить рідною мовою — з'явилися зворушливі рекламні щити. Архів оригіналу за 6 грудня 2019. Процитовано 6 грудня 2019.
  4. Тиждень української мови. Архів оригіналу за 6 грудня 2019. Процитовано 6 грудня 2019.
  5. Постанова Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 р. № 761 «Про утворення Експертної групи з питань мовної політики». офіційний сайт КМУ. Архів оригіналу за 14 квітня 2022. Процитовано 26 жовтня 2023.

Джерела і посилання[ред. | ред. код]