Загородна вулиця (Київ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Загородна вулиця
Київ
Місцевість Нова Забудова
Район Печерський
Колишні назви
Либідський провулок (частина)
Зовнішні посилання
Код у реєстрі не задано значення не задано
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа

Загоро́дна (Загоро́дня) вулиця — зникла вулиця, що існувала в Печерському району міста Києва, місцевість Нова Забудова. Пролягала від Предславинської вулиці до вулиці Василя Тютюнника (в останні роки існування).

Історія[ред. | ред. код]

Виникла у 1-й половині XIX століття, під такою ж назвою, як така, що пролягає за містом (рос. за го́родом) — це була остання вулиця з боку міста. Первісно пролягала між Великою Васильківською та Прозорівською (Василя Тютюнника) вулицями. Згодом до неї було приєднано Ли́бідський провулок, і вулиця отримала ту довжину, що вона її зберігала до 1977 року — від Бульйонської (Казимира Малевича) до Прозорівської (Василя Тютюнника) вулиці.

1977 року вулицю знову було поділено навпіл — та частина, що колись була Либідським провулком, отримала назву вулиця Панаса Любченка (нині - вулиця Загородня), решта вулиці продовжувала існувати під старою назвою. Наприкінці 1970-х років скорочена на квартал, на початку 1980-х років — остаточно ліквідована у зв'язку зі зміною забудови та частковим переплануванням.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Вулиці Києва. Довідник / упоряд. А. М. Сигалов та ін. — К. : Реклама, 1975. — С. 62.
  • Вулиці Києва. Довідник / упоряд. А. М. Сигалов та ін. — 2-ге вид., випр. — К. : Реклама, 1979. — 416 с., іл.