Задуха (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Задуха»
Обкладинка українського видання
Автор Чак Поланік
Назва мовою оригіналу Choke
Країна США США
Мова англійська
Жанр сатиричний роман
Видавництво Україна Фоліо
Видано 22 травня 2001
Видано українською 23 березня 2011
Перекладач(і) Володимир Горбатько
Сторінок 318
ISBN 978-966-03-5611-5
Попередній твір Невидимі монстри
Наступний твір Колискова

«Заду́ха» (2001) — роман американського письменника Чака Поланіка.

Зміст[ред. | ред. код]

Задуха розповідає про кілька місяців з життя Віктора Мансіні і його друга Денні (з частими зверненнями до спогадів про дитинство Віктора).[1] Віктор ріс у приймах. Його матір позбавили материнських прав на дитину. Кілька разів мати викрадала Віктора від прийомних батьків. Їх одразу ловили, і дитина знову переходила під опіку організації з прав дитини.

У час, який описує книга, Віктор є чоловіком приблизно 25 років, який закінчив медичну школу, щоб підтримувати його матір, яка перебуває в будинку для людей похилого віку. Він не може надавати матері допомогу, яку вона має в будинку, тож стає прикидатися, щоб заробити грошей. Його акторство полягає у тому, що він ходить до ресторанів, де посеред обіду зумисно давиться їжею. Коли хтось підходить допомогти (здійснює маневр Хеймліха), Віктор випльовує їжу і дякує за порятунок його життя. Потім він розповідає про матір і свою неспроможність оплачувати її чеки. Люди стають такими жалісливими до нього, що дають йому гроші, надсилають йому листи і листівки із питаннями про здоров'я матері, і навіть продовжують слати йому гроші.

Поки Віктор був ще дитиною, мати розповіла йому про численні теорії змови і незрозумілі події зі світу медицини, що стурбувало і налякало його Через його численні переїзди з одного будинку опікунів до іншого Віктор не вміє підтримувати міцні стосунки з жінками. Тому Віктор отримує сексуальне задоволення від жінок з груп підтримки статевого потягу.

Видання[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Поланік, Чак (11 червня 2002). Задуха. Anchor. ISBN 0-385-72092-0.

Посилання[ред. | ред. код]