Залізний вовк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Залізний вовк — східноєвропейський фольклорний персонаж у вигляді чарівного вовка-перевертня.

В ​​українських казках Залізний вовк уособлював силу, лицарство, відвагу і приходив на допомогу знедоленим[1].

В Білорусі Залізний вовк ототожнювався з полоцьким князем Всеславом[2].

Легенда про заснування Вільнюса[ред. | ред. код]

В Литві він присутній в легенді про заснування Вільнюса, де акцентовано момент його невразливості. Залізний вовк з'являється уві сні великому князю Гедиміну[3], причому язичницький жрець Ліздейко витлумачив Залізного вовка як уособлення прийдешнього неприступного замку[4] (ця легенда зображена на пам'ятнику Гедиміна в литовській столиці).

Переказ про заснування міста розповідає про сон, який приснився князю, коли одного разу після полювання він зупинився на нічліг біля пагорба над річкою Вільня:

І приснився йому там сон, що на горі, яку звали Крива, а зараз Лиса, стоїть великий залізний вовк і в ньому реве, наче сто вовків вило. І прийшовши до тями від сну свого, він сказав волхву своєму по імені Ліздейко, який був знайдений в орлиному гнізді, і був той Ліздейко у князя Гедиміна волхвом і найвищим язичницьким попом: «Бачив я сон дивовижний» ; і сказав йому все, що уві сні бачив. А той волхв Ліздейко сказав государю: «Князь великий, залізний вовк означає, що буде тут столичне місто, а що у нього всередині реве — то слава про нього рознесеться на весь світ» . І князь великий Гедимін завтра ж, не виїжджаючи, послав за людьми і заклав замок, один на Свинторогі, Нижній, а інший — на Кривий горі, яку тепер звуть Лисою, і дав ім'я тим містам Вільно.

Хроніка Биховця - «РІД ВЕЛИКИХ КНЯЗІВ ЛИТОВСЬКИХ, ІЗ ПОКОЛІННЯ І З РОДУ ...» [5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Як Залізний Вовк зиму врятував. Архів оригіналу за 20 квітня 2019. Процитовано 20 квітня 2019.
  2. Традиції воїнів-звірів в українській військовій культурі. Архів оригіналу за 20 квітня 2019. Процитовано 20 квітня 2019.
  3. Князь Гедеминас и Железный волк. Архів оригіналу за 20 квітня 2019. Процитовано 20 квітня 2019.
  4. Дни столицы в Литве. Архів оригіналу за 20 квітня 2019. Процитовано 20 квітня 2019.
  5. Хроника Быховца // vostlit.info