Затвор (зброя)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Затвор автоматичної гвинтівки М16

Затво́р[1], замо́к[2] — деталь казеннозарядної вогнепальної зброї, виконана з твердого металу, котра служить для замикання патрона в патроннику. Затвор також перезаряджає зброю, подаючи патрон в патронник. Після цього затвор замикається, провертаючись навколо своєї осі, при цьому бойові упори затвора входять у зчеплення з пазами ствольної коробки.

Історія[ред. | ред. код]

Затвор з'явився разом з виникненням казеннозарядної вогнепальної зброї сучасного типу (більшість середньовічних гармат теж заряджалися з казни, але вони використовували знімні камори). Затвору передував замок, який еволюціонував від ґнотового й колісцевого до кременевого й капсульного. Із середині XIX ст. рушниці із затворами отримують поширення в арміях, витісняючи рушниці з кременевими й капсульними замками.

Види затворів[ред. | ред. код]

Поворотно-ковзний затвор[ред. | ред. код]

Докладніше: Ковзний затвор

Найпоширеніша система ручного затвора — подовжньо-ковзний поворотний затвор (англ. bolt-action).

Затвор гвинтівки Mauser 98 в зборі
Затвор Mauser 98 у розібраному вигляді

Історія розвитку[ред. | ред. код]

Перша гвинтівка з ковзним затвором була розроблена в 1824 Йоганном фон Дрейзе (Johann Nikolaus von Dreyse). Гвинтівка Дрейзе була прийнята на озброєння прусської армії в 1841[3]. Нова гвинтівка дала прусській армії велику перевагу: у Битві при Кеніггреце (нім. Schlacht bei Königgrätz) між прусською і австрійською арміями австрійці зазнали нищівної поразки, причому їх втрати перевищували втрати прусської армії в шість разів. В галузі стрілецької зброї почалася гонка озброєнь, з'явилися казеннозарядні гвинтівки конструкції Snider (1865), Werndl (1867), Terssen (1868), Reminton (1867), Chassepot (1868), Мартіні-Генрі (1871), Маузера (1871)[4]. Російська армія прийняла на озброєння гвинтівку системи Бердана (1868).

Типи конструкції[ред. | ред. код]

Існує три основні конструкції ковзного затвора: Маузер, Лі-Енфільд і Мосін-Наган. Ці системи використовуються в переважній кількості моделей гвинтівок з ковзним затвором, винятки вельми рідкісні. Основні відмінності стосуються способу замикання ствола, ступеня обертання затвора і кількості упорів, що утримують затвор під час пострілу.

Маузер[ред. | ред. код]
Докладніше: Mauser 98

Найпоширенішою системою є затвор системи Маузер, був вперше застосований в гвинтівці Mauser M98 (1898). Окрім власне гвинтівок Маузер, ця система використовувалася в американській гвинтівці M1903 Springfield, японській Arisaka, англійській M1917 Enfield американського виробництва та інших.

Завдяки присутності третього упору в задній частині затвора, конструкція «Маузер» забезпечує надійніше замикання ствола при пострілі, в порівнянні з Лі-Енфільд або Мосін-Наган. Тому тільки Маузер дозволяє використовувати патрони підвищеної потужності типу «Магнум».

Лі-Енфілд[ред. | ред. код]
Докладніше: Lee-Enfield

Англійський затвор Лі-Енфілд дає менш щільне замикання ствола, ніж затвор Маузера. В результаті, при незначному зниженні купчастості, помітно прискорюється процес перезарядження і, отже, темп стрільби. З іншого боку, ця система виключає використання патронів типу «Магнум».

Затвор має змінну головку, що дозволяє шляхом заміни головки міняти розмір патронника (англ. headspace), що, у свою чергу, дозволяє використовувати патрони різних конструкцій.

Окрім бойових гвинтівок Лі-Енфільд, що стояли на озброєнні країн Британської співдружності, затвор цього типу використовується у великій кількості конструкцій мисливської зброї.

Мосін-Наган[ред. | ред. код]
Докладніше: Гвинтівка Мосіна

Затвор конструкції Мосін-Наган (1891) істотно відрізняється як від Маузера, так і від Лі-Енфілд. Конструкція затвора досить складна, але відрізняється міцністю і надійністю. Як і Лі-Енфілд, Мосін-Наган не допускає використання сучасних патронів типу «Магнум», проте стандартний російський патрон 7,62×54 мм R по своїй дії може бути порівнянний з деякими патронами типу «Магнум», наприклад 7 mm Remington Magnum.

Хоча в спеціальній спортивній зброї затвор Мосін-Наган не використовується, багато мисливців використовують модифіковані бойові гвинтівки Мосіна, що у великій кількості залишилися після Другої світової війни.

Крановий затвор[ред. | ред. код]

Докладніше: Крановий затвор

Цей вид затвора забезпечує відкривання і закривання каналу ствола шляхом обертання затвора. Конструктивно, як правило, являє собою циліндр з поздовжнім вирізом, навколо осі, паралельної осі ствола. Не слід плутати його з поздовжньо-ковзним поворотним затвором, де використовується поворот для замикання і відмикання.

Відкидний затвор[ред. | ред. код]

Докладніше: Відкидний затвор

Поворотний затвор[ред. | ред. код]

Докладніше: Поворотний затвор

Замикання і відмикання затвора здійснюється його поворотом ліворуч або праворуч і заходженням бойових виступів затвора за відповідні виступи ствольної коробки або насадка ствола.

Клиновий затвор[ред. | ред. код]

Докладніше: Клиновий затвор

Це вид затвора забезпечує відкривання та закривання каналу ствола шляхом поступального руху затвора перпендикулярно осі ствола (вертикально або горизонтально). Застосовується в стрілецькій зброї рідко, але зате широко використовується в артилерії.

Затвор-кожух[ред. | ред. код]

Докладніше: Затвор-кожух

Використовується в самозарядних і автоматичних пістолетах, починаючи з моделі Browning M1900. Для досилання набою у патронник відтягується назад і відпускається.

Хитний затвор[ред. | ред. код]

Докладніше: Хитний затвор

Забезпечує відкривання і закривання каналу ствола шляхом хитання затвора відносно осі ствола, тобто поперечного руху вгору-вниз його переднього кінця щодо казенного зрізу ствола, в той час, як задній його кінець постійно зчеплений зі стволовою коробкою за допомогою осі або фігурної поверхні, яка допускає його поворот.

Поршневий затвор[ред. | ред. код]

Докладніше: Поршневий затвор

Працює завдяки зчепленню нарізки поршня і нарізної частини казенного зрізу ствола. Залежно від конструкції поршня поршневі затвори поділяються на циліндричні, з суцільною або секторною нарізкою і конічні. Залежно від руху поршня при відкриванні поршневі затвори поділяються на однотактні, двотактні і тритактні.

Вільний затвор[ред. | ред. код]

Докладніше: Вільний затвор

Вільний затвор — подовжньо-ковзний затвор, не зчеплений з нерухомим стволом під час пострілу.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Затвор // Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. і гол. ред. В. Т. Бусел. — 5-те вид. — К. ; Ірпінь : Перун, 2005. — ISBN 966-569-013-2.
  2. Замок // Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. і гол. ред. В. Т. Бусел. — 5-те вид. — К. ; Ірпінь : Перун, 2005. — ISBN 966-569-013-2.
  3. Dupuy, Trevor N., Colonel, U.S. Army (rtd). Evolution of Weapons and Warfare (Indianapolis: Bobbs-Merrill, 1980), p.293.
  4. R. Matuszewski, I. Wojcechowski «Karabin Mauser wz. 1898»: Warzhawa, 1984

Посилання[ред. | ред. код]