Захисник (фільм, 2012)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Захисник
Safe
Жанр бойовик, триллер
Режисер Боаз Якин
Продюсер Лоуренс Бендер, Дана Брунетті, Стів Чесмен
Сценарист Боаз Якин
У головних
ролях
Джейсон Стейтем
Енсон Маунт
Кріс Сарандон
Джеймс Гонґ
Оператор Стефан Чапскі
Композитор Марк Мазерсбо
Кінокомпанія IM Global
Lawrence Bender Productions
Trigger Street Productions
Дистриб'ютор Lionsgate
Тривалість 86 хвилин
Мова англійська
Країна США США
Рік 2012
Дата виходу 27 квітня
Кошторис $30 млн
Касові збори $35,255,233
IMDb ID 1656190
safethefilm.com

«Захисник» (англ. Safe) — американський бойовик режисера Боаза Якіна, в головній ролі Джейсон Стейтем. Прем'єра в США — 27 квітня 2012 року (було перенесено), в Україні — в травні 2012 року[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Колишній нью-йоркський поліцейський Люк Райт (Джейсон Стетхем) виступає у боях без правил і, замість того щоб програти, відправляє в кому свого суперника. Через це бос російської мафії Еміль Доческі (Сандор Текс) втрачає близько $ 1 млн. Щоб помститися борцю, Еміль посилає убивць на чолі зі своїм сином Василем (Джозеф Сікора) в будинок Люка. Помста виявляється страшною: кілери не тільки вбивають вагітну дружину головного героя, але й обіцяють йому вбивати кожного, хто буде поруч з ним. Це суворе покарання ставить Люка Райта на межу самогубства.

Паралельно в фільмі розповідається історія китайської дівчинки Мей (Кетрін Чан), яка володіє феноменальною пам'яттю і може з ходу запам'ятовувати будь-яку побачену або почуту інформацію. Цей дар оцінила китайська мафія Тріада. Дівчинку бере під своє заступництво «дядечко» Хан Цзяо (Джеймс Хонг) і вона стає чимось на зразок ходячої бухгалтерської книги китайської мафії. Хан Цзяо відправляє Мей в Нью-Йорк, де вона постійно супроводжує керуючого справами китайської мафії по Нью-Йорку Кван Чанга (Реггі Лі).

Приїхавши в Нью-Йорк, Хан Цзяо повідомляє Мей довгу послідовність цифр, які є надважливими, і відправляє її на зустріч з людиною, яка повинна повідомити другу частину коду. По дорозі китайський кортеж розстрілюють, і дівчинка опиняється в руках російської мафії.

Від свого інформатора в китайській мафії, дівчини Лін (Денні Ленг), Доческі знає про важливу інформацію, якою володіє Мей, і намагається вивідати її. Однак Мей тікає з офісу злочинців.

Спустившись на станцію метро, вона проходить повз Люка Райта і кидає на нього несподіваний погляд, який привернув увагу головного героя і зупинив підготовлюване самогубство. Люк бачить злочинців, які переслідують Мей, і приходить їй на допомогу.

У підсумку Люк і Мей виявляються одні проти російської та китайської мафії. Додатково до всього за ними полює продажний поліцейський капітан Вулф (Роберт Джон Берк), якому мер міста (Кріс Сарандон) дав вказівку знайти Люка і Мей.

По ходу фільму з'ясовується, що перша послідовність цифр — це код від сейфа, в якому зберігаються $ 30 млн, а друга — код від сейфа з інформацією про всі злочинців, замішаних у корупційних схемах за участю мера Нью-Йорка і міської мафії.

Покликавши на допомогу своїх колишніх колег (включаючи капітана Вулфа), Люк бере штурмом підпільне китайське казино, де знаходиться сейф з $ 30 млн, а потім відвідує мера міста і забирає у нього диск з компроматом.

Під час фінальної розбірки зі своїм колишнім колегою, підручним (а також коханцем) мера Алексом Розеном (Енсон Маунт) Люк рятує Мей. Головний герой повертає викрадені гроші китайській мафії, викраденого сина ватажка російської мафії Василя його батькові, а також ховає інформацію про корупційні схеми в декількох надійних місцях, гарантуючи собі і Мей захист від переслідувань.

В ролях[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Основні зйомки проходили з жовтня по грудень 2010 року в Пенсільванії та Нью-Йорку.
  • Сюжет фільму, в якому головний герой захищає маленьку дівчинку, нагадує французькі фільми «Леон» і «Васабі».
  • Традиційний для бойовиків фінальний поєдинок хорошого хлопця з поганим хлопцем в цьому фільмі порушений несподіваним сценарним ходом. Коли герої відкладають убік пістолети щоб битися на кулаках, Мей стріляє в Алекса, а потім пояснює Люку, що бачила як той б'ється, і що Люк не встояв би проти нього.
  • Одним з продюсерів фільму виступив Кевін Спейсі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Прем'єри тижня: бойовик «Захисник», фільм жахів, військова драма. Архів оригіналу за 18 травня 2012. Процитовано 7 вересня 2013.

1. 'Safe' conduct for IM Global [Архівовано 19 травня 2012 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]