Знамення (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Знамення
Knowing
Жанр драма
містика
Режисер Алекс Прояс
Продюсер Тодд Блек
Джейсон Блюменталь
Алекс Прояс
Стів Тиш
Сценарист Раян Дуґлас Пірсон
Джульєтта Сноуден
Стайлс Вайт
На основі історії Раяна Дуґласа Пірсона
У головних
ролях
Ніколас Кейдж
Роуз Бірн
Чендлер Кентербері
Лара Робінсон
Надія Таунсенд
Бен Мендельсон
Оператор Саймон Даґґен
Композитор Марко Бельтрамі
Монтаж Річард Ліройд
Кінокомпанія Summit Entertainment
Escape Artists
Mystery Clock Cinema
Goldcrest Pictures
Kaplan/Perrone Entertainment
Wintergreen Productions
Дистриб'ютор США США — Summit Entertainment
Україна Україна — Aurora Distribution
Тривалість 121 хв
Мова англійська
Країна США США
Велика Британія Велика Британія
Австралія Австралія
Рік 2009
Дата виходу США США — 9 березня 2009 (прем'єра)[1]
Україна Україна — 26 березня 2009[2]
Кошторис $50 млн[3]
Касові збори $183,593,586[4]
IMDb ID 0448011
Рейтинг IMDb: 6.2/10 stars[5]
MPAA: PG-13[6]
knowing-themovie.com

«Знаме́ння» (англ. Knowing, дослівно «Знання») — американська містична драма режисера Алекса Прояса (був також продюсером), що вийшла 2009 року. У головних ролях Ніколас Кейдж, Роуз Бірн.

Сценаристами стрічки були Раян Дуґлас Пірсон, Джульєтта Сноуден і Стайлс Вайт, продюсерами — Тодд Блек, Джейсон Блюменталь і Стів Тиш[7]. Вперше фільм продемонстрували 9 березня 2009 року у США[1].

В Україні у кінопрокаті прем'єра фільму відбулась 26 березня 2009 року[2][1]. Переклад та озвучення українською мовою зроблено студією «Tretyakoff production» на замовлення Aurora Distribution.

Сюжет[ред. | ред. код]

1959 рік. При святкуванні відкриття початкової школи Вільяма Доуса всі учні повинні намалювати своє бачення майбутнього, після чого малюнки будуть заховані в «Капсулу часу» на наступні 50 років. Дівчинці на ім'я Люсінда Ембрі не дають закінчити свій малюнок, що являє собою хаотичний набір цифр від 0 до 9, і вона зникає зі святкової церемонії. Наступного дня вчителька знаходить її в шафі спортзалу, де вона видряпувала решту цифр на дерев'яних дверях і благала «зупинити шепіт».

2009 рік. Контейнер з малюнками витягують на поверхню, і лист з цифрами потрапляє в руки хлопчикові Калебу, синові астрофізика і професора MIT Джона Кестлера. Вважаючи спершу малюнок Люсінди безглуздим набором цифр, Джон випадково виявляє, що цифри точно вказують на дати, кількість жертв і координати різних техногенних катастроф, що трапилися за останні 50 років. В одній з цих катастроф (пожежа в готелі) загинула дружина Джона, і він вирішує, що послання Люсінди потрапило в руки його сина не просто так.

На листку також є три майбутні дати, і чергова катастрофа — катастрофа літака рейсу 074 Plymouth Air і загибель 81 людини — відбувається у Джона на очах. Тим часом загадкові мовчазні люди здалеку спостерігають за Калебом і показують йому бачення майбутнього лісового пожежі. Джон намагається поговорити з Діаною, дочкою Люсінди, щоб отримати більше інформації, але вона спершу відмовляється з ним говорити. Потім Джон намагається запобігти наступній передбачуваній катастрофі в Нью-Йорку, але не встигає. Через коротке замикання і переведення стрілки один поїзд метро сходить з рейок, вилітає на перон і врізається в другий поїзд. Головний вагон ковзає по перону, давлячи людей. Всього гине 178 осіб.

Діана зі своєю дочкою Еббі приїжджає до Джона, і вони їдуть в покинутий будинок Люсінди, де виявляють на стіні газетні вирізки про деякі сталися катастрофах і картину, що зображає Єзекіїля, який став на коліна перед Богом на тлі палаючого Сонця. Джон знаходить повторювані слова "Everyone Else» («ВН — все навколо») і розуміє, що після дати останньої катастрофи йде не число «33», а перевернуті літери "EE", тобто катастрофа буде глобальною.

Поки Джон і Діана знаходяться всередині будинку, машину з Калебом і Еббі оточують четверо мовчазних невідомих, але вони йдуть, як тільки Джон прибігає на допомогу. Пізніше Калеб починає писати цифри точно так, як це робила Люсінда, не усвідомлюючи, що він робить, і Еббі зізнається, що вони постійно чують шепіт незнайомців. Останні цифри в записі Калеба показують координати місця поблизу будинку Люсінди.

З урахуванням збільшеної останнім часом активності Сонця і на підставі власних наукових робіт Джон робить висновок, що прийдешні сонячні спалахи спалять всю Землю. Джон разом з Діаною і дітьми їде в школу, знаходить там двері комори, в якому ховалася Люсінда, і виявляє дописані нею останні знаки, які теж вказують на місце поблизу будинку Люсінди. І Джон нарешті розуміє, що вони вказують їм єдине місце для порятунку.

Тим часом Діана їде від школи разом з дітьми, збираючись сховатися в мережі підземних печер. На бензоколонці двоє з загадкових мовчазних незнайомців викрадають машину з Калебом і Еббі. Діана намагається їх наздогнати і гине в аварії на перехресті рівно опівночі, в той самий день, який передбачила їй Люсінда.

Приїхавши в лісисте місце поблизу будинку Люсінди, Джон знаходить дітей цілими і неушкодженими в компанії з «шептунами» (так діти називають мовчазних незнайомців, які спілкувалися з дітьми за допомогою уявного шепоту). "Шептуни" виявляються прибульцями, гуманоїдами в оболонках людей, що нагадують ангелів, які збираються врятувати Калеба і Еббі, щоб вони «почали все заново». Джону не дозволено вирушити разом з дітьми (він хоч і став провісником, але не чув уявного шепоту, а вони беруть тільки тих хто чує ці голоси нарікаючи їх «кличами»), проте Калебу і Еббі дозволено взяти з собою по кролику.

Спершу Калеб відмовляється йти без батька, але Джон переконує його, пообіцявши, що вони в підсумку опиняться разом. Група шептунів разом з Калебом і Еббі залишає Землю на своєму космічному кораблі, що містить величезний пристрій, що зовні нагадує колесо, що обертається з гравюри Бачення Єзекіїля, так само як і ще кілька десятків таких же кораблів з різних кінців планети.

У той час як в Бостоні починаються вуличні заворушення, Джон приїжджає в будинок до своєї сім'ї, щоб побути з близькими в останні хвилини життя людства. Сонячний супер спалах спалює все живе на планеті.

У заключній сцені Калеба і Еббі висаджують на новій планеті, що нагадує Землю, разом з пасажирами-переселенцями інших кораблів. В кінці фільму Калеб і Еббі слухають останні підказки відлітаючих «шепотів» і, одягнені в білі шати, повертаються і біжать до вказаного їм величезного дерева, що нагадує Дерево Життя.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Персонаж Роль
Ніколас Кейдж Джонатан «Джон» Кесслер (англ. Jonathan «John» Koestler) професор астрофізики у Массачусетському технологічному інституті
Роуз Бірн Діана Вейленд / Люсінда Ембрі-Вейленд (англ. Diana Wayland / Lucinda Embry-Wayland) донька Люсінди
Чендлер Кентербері Калеб Кесслер (англ. Caleb Koestler) учень початкової школи, син Джона Кесслера
Бен Мендельсон Філ Бекмен (англ. Phil Beckman) професор
Лара Робінсон Люсінда Ембрі / Еббі Вейленд / Діана Вейленд (англ. Lucinda Embry / Abby Wayland / Young Diana Wayland) мала донька жінки, що закопала капсулу часу
Надія Таунсенд Ґрейс Кесслер (англ. Grace Koestler)
Ліам Гемсворт Спенсер (англ. Spencer)

Сприйняття[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Фільм отримав загалом змішані відгуки: Rotten Tomatoes дав оцінку 33 % на основі 177 відгуків від критиків (середня оцінка 4,7/10) і 47 % від глядачів із середньою оцінкою 3,1/5 (429,035 голосів). Загалом на сайті фільми має негативний рейтинг, фільму зарахований «гнилий помідор» від кінокритиків і «розсипаний попкорн» від глядачів[8], Internet Movie Database — 6,2/10 (143 997 голосів)[5], Metacritic — 41/100 (27 відгуків критиків) і 6,1/10 від глядачів (299 голосів). Загалом на цьому ресурсі від критиків фільм отримав змішані відгуки, а від глядачів — позитивні[9].

Касові збори[ред. | ред. код]

Під час показу у США, що розпочався 20 березня 2009 року, протягом першого тижня фільм показали у 3,332 кінотеатрах і він зібрав $24,604,751, що на той час дозволило йому зайняти 1 місце серед усіх прем'єр. Показ фільму протривав 112 днів (16 тижнів) і завершився 9 липня 2009 року. За цей час фільм зібрав у прокаті у США $79,957,634, а у решті світу $103,635,952, тобто загалом $183,593,586 при бюджеті $50 млн[4]. Від продажу DVD-дисків було виручено $24,136,027[3].

Під час показу в Україні, що стартував 26 березня 2009 року, протягом першого тижня фільм показали у 31 кінотеатрі і він зібрав $189,708, що на той час дозволило йому зайняти 1 місце серед усіх прем'єр. Показ фільму в Україні протривав 5 тижнів і за цей час стрічка зібрала $345,173[10].

Нагороди і номінації[11][ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінант Результат
2010 ASCAP Film and Television Music Awards Найкращі фільми за касовими зборами Марко Бельтрамі Перемога
Сатурн Найкращий науково-фантастичний фільм стрічка Номінація
Visual Effects Society Awards Найкращий візуальний ефект року Ден Бреквольдт, Каміль Селуччі, Ендрю Джексон, Анджело Сахін Номінація
Премія «Молодий актор» Найкраще виконання у художньому фільмі — молодий актор другого плану Чендлер Кентербарі Номінація

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Knowing: Release Info ((англ.)) . Internet Movie Database. Архів оригіналу за 18 серпня 2013. Процитовано 18 жовтня 2013.
  2. а б Знамення. Kino-teatr.ua. Архів оригіналу за 19 жовтня 2013. Процитовано 18 жовтня 2013.
  3. а б Knowing ((англ.)) . The Numbers. Архів оригіналу за 19 жовтня 2013. Процитовано 18 жовтня 2013.
  4. а б Knowing ((англ.)) . Box Office Mojo. Архів оригіналу за 19 жовтня 2013. Процитовано 18 жовтня 2013.
  5. а б Knowing ((англ.)) . Internet Movie Database. Архів оригіналу за 24 жовтня 2013. Процитовано 18 жовтня 2013.
  6. Knowing ((англ.)) . Allrovi. Процитовано 18 жовтня 2013.[недоступне посилання з липня 2019]
  7. Knowing: Full cast and crew ((англ.)) . Internet Movie Database. Архів оригіналу за 20 вересня 2020. Процитовано 18 жовтня 2013.
  8. Knowing (2009) ((англ.)) . Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 19 жовтня 2013. Процитовано 18 жовтня 2013.
  9. Knowing ((англ.)) . Metacritic. Архів оригіналу за 24 березня 2014. Процитовано 18 жовтня 2013.
  10. Knowing — Ukraine Weekend Box Office ((англ.)) . Box Office Mojo. Архів оригіналу за 19 жовтня 2013. Процитовано 18 жовтня 2013.
  11. Knowing: Awards ((англ.)) . Internet Movie Database. Архів оригіналу за 5 квітня 2022. Процитовано 18 жовтня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]