Йоганн Едуард Берг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоганн Едуард Берг
швед. Johan Edvard Bergh

Народження 29 березня 1828(1828-03-29)[1][2][…]
Стокгольм
Смерть 23 вересня 1880(1880-09-23)[1][2][3] (52 роки)
  Стокгольм
Країна Швеція
Жанр пейзаж
Навчання Університет Уппсала, Шведська королівська академія вільних мистецтв і Дюссельдорфська академія мистецтв
Діяльність художник
Роки творчості 1848[4]1880[4]1880[4]
Відомі учні Virginia Larssond і Sophie Stjernstedtd
Працівник Шведська королівська академія вільних мистецтв
Член Шведська королівська академія вільних мистецтв
У шлюбі з Amanda Helanderd
Діти Свен Річард Берг[5]
Роботи в колекції Національний музей Швеції, Upplandsmuseetd, Державний музей мистецтв, Баварські державні колекції картинd, Національний музей мистецтва, архітектури і дизайну, Гетеборзький художній музей і Hallwyl Museumd

CMNS: Йоганн Едуард Берг у Вікісховищі

Йоганн Едуард Берг (швед. Johan Edvard Bergh; 29 березня 1828, Стокгольм — 23 вересня 1880, Стокгольм) — шведський художник-пейзажист, засновник нової шведський школи пейзажистів.

Біографія[ред. | ред. код]

Йоганн Едуард Берг народився в сім'ї керівника залізницею в Стокгольмі Северина Берга. З 1844 року вивчав право в університеті Уппсали. По закінченню навчання в 1849 році отримав професію судді. Працював нотаріусом. У 1851 відвідав острів Готланд, де зустрівся з кількома художниками і захопився живописом. Коли Берг повернувся у Стокгольм, він показав свої малюнки і ескізи скандинавському професорові живопису Крістіану Форсселлю (1777—1852), отримав його схвалення. Він почав освоювати мистецтво живопису під керівництвом професора в Уппсалі. Спочатку поєднував службові обов'язки з навчанням живопису, але незабаром повністю присвятив себе живопису. У 1854 році він здійснив поїздки в Дюссельдорф, Женеву і Італію. Потім навчався в Карлсруэ у Х.Гуде (по класу пейзажу) і в Женеві — в А. Калама. У 1861 році призначений екстраординарним, а у 1867 — ординарним професором Королівської академії вільних мистецтв в Стокгольмі.

Родина[ред. | ред. код]

Син Йоганна Едуарда Берга - Свен Річард - пішов по слідах батька і став художником. Внучка (молодша донька Свена Майя також стала художницею.

Палітра художника[ред. | ред. код]

Роботи Берга вирізняються правдивістю в зображенні природи, ретельним опрацюванням деталей, свіжим колоритом і поверненням до рідних сюжетів. Берг був плідним художником. Багато його пейзажів, які представляють види дикої північної природи, знаходяться в картинних галереях, переважно у Швеції, Англії, Голландії і Франції.

Твори[ред. | ред. код]

  • Пейзаж (1873)
  • «Лісовий пейзаж» (1853)
  • «Пейзаж на заході» (1855)

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]