Йоні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індуїзм
Категорія КатегоріяПортал Портал

Йоні (санскр. योनि) — санскритський термін, що часто використовується для позначення вагіни (як, наприклад, в «Камасутрі»), а також вульви і матки. У буквальному перекладі означає «черево», «місце народження».

Символіка[ред. | ред. код]

Кам'яна йоні, Лам Донг, В'єтнам.
Лінга-Йоні, Лам Донг

Слово має велику кількість різних значень — як в світському контексті, так і в релігійному: «джерело, походження, місце відпочинку, сидіння, вмістилище, сховище, житло, будинок, гніздо».

Йоні-мудра.

У індуїзмі йоні уособлює жіноче, сприймає початок, активний принцип, який виступає як протилежність пасивному чоловічому принципу, яким є лінгам[1]. Йоні символізує Шакті та інші жіночі аспекти Бога. Також одне із 1000 імен бога Вішну — Вішвайоні — джерело всесвіту. У більш широкому значенні йоні уособлює все, що порожнє всередині, сприймає або увігнуте.

Американський дослідник міфології Джозеф Кемпбелл (англ. Joseph John Campbell) асоціює йоні з Калі, первинною богинею, Шакті (енергією, силою) Шиви".[2]

Найдавніші археологічні знахідки, які прийнято вважати йоні і лінгамом, були виявлені при розкопках в Хараппі і Мохенджо-Даро і відносяться до періоду Цивілізації долини річки Інд.

Значення в джйотіш[ред. | ред. код]

В джйотіш друга накшатра Бхарані має символом йоні. Кожне з 28 місячних сузір'їв має відповідний із 14 класів йоні, а саме — кобила, слониха, вівця, змія, собака, кішка, щуриця, корова, буйволиця, тигриця, зайчиха, мавпа, львиця, мангуст. Використовують для визначення сумісності пар за 5-бальною системою — де 4 найкраща сумісність, 0 — антагоністи.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jansen, Eva Rudy. The book of Hindu imagery: gods, manifestations and their meaning. — Binkey Kok Publications, 2003 (1993) — 'P. 46, 119 '. — ISBN 90-74597-07-6.
  2. Campbell, Joseph Oriental Mythology: The Masks of God. — P.170-171

Посилання[ред. | ред. код]