Каапер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каапер
Народився 26 століття до н. е.
Помер 26 століття до н. е.
Країна Стародавній Єгипет
Діяльність священник

Каапер[1] або Ка-апер[2] (єгипет. k3 ʿpr), також відомий як Шейх Ель-Белед («Сільський староста») — давньоєгипетський писар і жрець, що жив на рубежі IVV династій (близько 2500 рік до н. е.). Попри своє невисоке положення, відомий завдяки своїй майстерній дерев'яній статуї.

Біографія[ред. | ред. код]

Про життя Каапера відомо мало. Його титули включали «херіхеб» (єгипет. ẖrj-ḥ3b-ḥr.j-tp і «армійський переписувач фараона» (може вказувати на якусь військову кампанію в Палестині)[1] .

Гробниця[ред. | ред. код]

Жіночий бюст з мастаби Каапера

Його мастаба («Saqqara C8») виявлена в 1860 році Огюстом Маріетт в Саккарському некрополі, на північ від ступінчастої піраміди Джосера. В ході розкопок єгипетські робітники виявили статую і, мабуть, під враженням від її реалістичності називали Шейх ель-Белед (арабською «Сільський староста»), угледівши схожість статуї з місцевим старійшиною[1][2] . Статуя заввишки 112 см вирізана з деревини сикомора і в наші дні виставлена в Каїрському Єгипетському музеї (CG 34). Статуя зображує крокуючого повного чоловіка з палицею в руці. Кругле, спокійне обличчя виглядає реалістично завдяки очам, виконаним з гірського кришталю і невеликих мідних пластинок. Можливо, біла пляма на оці є першою згадкою катаракти в історії медицини[3].

Ця статуя є прикладом високого рівня майстерності реалістичного зображення, досягнутого в кінці IV династії[1]. Знайдена в цій же мастабі дерев'яна статуя жінки (CG 33) могла належати дружині Каапера.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Sourouzian, Hourig. Old Kingdom Sculpture. — A Companion to Ancient Egypt. — Wiley-Blackwell, 2010. — Т. I. — ISBN 978 1 4051 5598 4.
  2. а б Rice, Michael. Who's Who in Ancient Egypt. — London and New York : Routledge, 1999. — С. 86—87. — ISBN 0-203-44328-4.
  3. The History of Cataract Surgery (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 28 червня 2021. Процитовано 17 червня 2021.

Література[ред. | ред. код]