Кав'яр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кав'яр
Канапки з червоною ікрою

Кав'я́р[1][2] (перс. خاویارchāviyār), або ікра́[3][4] — риб'яча ікра, солена зі спеціями. Особливо цінується кав'яр з осетрових, але готують і з інших риб, зокрема щуки, судака, окуня тощо. Ще у XVIII ст. кав'яру виробляли так багато, що навіть селяни дозволяли собі його їсти у свята, які траплялися в піст.

У літературі[ред. | ред. код]

І. Котляревський писав
Пили горілку до ізволу
І їли бублики, кав'яр


Е. М. Ремарк. Тріумфальна арка

«Морозов дістав із холодильника чорний хліб, огірки, масло і маленьку баночку кав'яру. — Перекуси. Кав'яр мені подарував головний кухар „Шехерезади“. З великої приязні.»

Приготування[ред. | ред. код]

На притоках далекосхідних річок Амуру та Буреї, де лососеві види риб йдуть на нерест, поширений найпростіший спосіб приготування кав'яру.

  • У свіжовиловленої риби підрізається черевна порожнина. Свіжий кав'яр викладається на чисту тканину: марлю, простирадла тощо. Двоє рибалок беруть тканину за кути і ретельно виполіскують ікру в проточній холодній воді прямо в потічку, звідки виловлено рибу. Вода цих ручаїв надзвичайно стрімка, холодна і чиста.
  • Після підсолення звичайною кухонною сіллю (злегка) ікра складається в посуд (звичайно це емальовані відра чи каструлі) і накривається кришкою.
  • Вдома за необхідності перемивається (як правило — ні; достатньо промивання на місці лову). Далі повторно підсолюється. Якщо вживатиметься протягом місяця — зовсім трошки; якщо на продаж чи для довготривалого зберігання — на кілька секунд в марлі опускається в соляну ропу. Призначене для швидкого вживання викладається в скляні банки під капронову кришку. Те, що на продаж чи ДЗ — закатується під металеву кришку і обмотується фотопапером (чи іншим матеріалом, ще не пропускає світло, напр., фольгою). Зберігатися може продукція в темному прохолодному (не нижче 0 °C; ідеально 3 — 5 °C) місці (погріб, холодильник, холодна комора).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кав'яр // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  2. Кав'яр // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  3. Ікра // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  4. Ікра // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.

Література[ред. | ред. код]

  • Клиновецька З. Страви й напитки на Україні — Львів — 1991 — Ст.184

Посилання[ред. | ред. код]