Калина Василь Емануїлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Калина Василь Емануїлович
Народився 1903
Помер 1979
Країна  СРСР
Діяльність шаховий композитор

Василь Емануїлович Калина (рос. Василий Емануилович Калина 19031979) — радянський шаховий композитор і тренер. Його вихованцем є, зокрема Юхим Рухліс.

Творчість[ред. | ред. код]

Першу композицію склав у 1923 році. Поєднував складання шахових задач і практичну гру в шахи. У 1924 році досягнув першого успіху як композитор — його твір отримав 2-й приз на республіканському конкурсі, присяченому Всеукраїнському шаховому турніру. Потім отримував багато почесних відгуків і призів на всесоюзному і міжнародному рівні — «64» (4-й приз), «Шахматы» (2-й приз), «Задачи и этюди» (1-й приз), Карловецький шаховий клуб (похвальний відгук), Берлінська шахова газета (2-й приз), «Ессенер Арбайтцайтунґ» (1-й приз) та інші.

Улюблені жанри — 2-ходові і 3-ходові задачі. У своїх творах намагався наповнити задачу глибоким стратегічним змістом, використавши мінімальну кількість матеріалу.

У 1930-х роках в найбільших містах СРСР (Харків, Київ, Одеса, Полтава, Дніпропетровськ) почали діяти гуртки шахової композиції для школярів. Василь Калина керував Київським гуртком і виховав багато знаних згодом композиторів, таких як Б. Черняховський, Юхим Рухліс, П. Аксельруд, Н. Доморацький і Г. Вольєров.

Література[ред. | ред. код]

  • Арчаков В. М. Шахматная композиция на Украине. — Київ: Здоров'я, 1986. — С. 73