Калліпп (тиран)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Калліпп
дав.-гр. Κάλλιππος
Народився 4 століття до н. е.
Афіни
Помер 4 століття до н. е.
Реджо-Калабрія, Калабрія, Італія
·Різана рана
Країна Стародавні Афіни
Діяльність філософ
Знання мов давньогрецька

Калліпп — тиран Сиракуз з 354 до 352 року до н. е. Походив з міста Афіни. Брав участь у захопленні влади Діоном у 357 році до н. е.

Головною причиною, чому він організував заколот, проти Діона було намагання зупинити хаос, в який поринуло місто при Діоні. Калліпп підкупив найманців Діона і у 354 році до н. е. наказав того вбити. Відразу про це Калліпп сповістив рідні Афіни, де його славили як визволителя Сиракуз від тирана.

Спроби молодших синів Діоінсія Старшого та Аристомахи, сестри Діона — Гіппаріна та Нісея — протистояти Калліпу скінчилися невдало. Вони вимушені були покинути місто й переселитися до Леонтін. Калліпп вирішив й надалі боротися з представниками династії Діонісія Старшого. Звільнив від них Катану й Регій.

Однак під час цього походу Гіппарін вийшов з Леонтін і раптово захопив владу у Сиракузах. Після цього війська Калліппа повстали у Регії, де два офіцери Калліппа Лептін та Поліперхон вбили його у 352 році до н. е.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Polyaenus: Stratagems -Book 5, Chapters 1-15. Polyaenus: Stratagems. Архів оригіналу за 11 лютого 2007. Процитовано 26 січня 2007.
  • Diodorus Siculus, Library. Contents of the Sixteenth Book of Diodorus. Архів оригіналу за 12 липня 2013. Процитовано 26 січня 2007.
  • The Ancient Library. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Архів оригіналу за 12 липня 2013. Процитовано 26 січня 2007.
  • 15 Ancient Greek Heroes from Plutarch's Lives. Plutarch's Lives. Архів оригіналу за 12 липня 2013. Процитовано 26 січня 2007.