Кама (велосипед)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Кама» — масовий радянський двоколісний складаний велосипед з колесами 20 дюймів, призначений для використання в туристичних поїздках, в місті і за містом, з можливістю перевезення в складеному стані в громадському транспорті — електричках, автобусах, тролейбусах, трамваях, метро.

Історія[ред. | ред. код]

З'явився в середині 1970-х років. Виробник велосипедів Кама — ТЗ ВПК (Акціонерне товариство відкритого типу «Велта», який раніше називався «Пермський машинобудівний завод імені Жовтневої революції»)

«Кама» характеризується вдалою конструкцією для складного велосипеда — жорстка похила рама, простий і зручний замок для складання/розкладання, відносно невеликими габаритами в складеному стані. Замок складання/розкладання, підсідельна труба і стрижень керма фіксувалися швидкодіючими пружними підвісками, що дозволяло дуже швидко зібрати і скласти велосипед. Регулювання посадки при їзді сприяв великий діапазон зміни положення сидіння по висоті та положення керма по висоті, так і в горизонтальній площині.

У заводській комплектації у «Ками» були в наявності задній багажник з пружинним притиском, портфель для дрібного інструменту «бардачок», насос для підкачки коліс на кронштейнах за сідлової стійкою рами, бризгозащітний крила на колеса, захисний щиток ланцюга і світловідбивачі на колесах. Більш пізні моделі велосипеда комплектувалися переднім гальмом.

Бренд «Кама» належить компанії «Урал-трейд», яка і виробляє велосипеди «Кама» по теперішній час (а також велосипеди під брендами Урал, Фрегат, Бумер, BMR, Скаут).

Лінійка велосипедів «Кама» представлена наступними типами велосипедів: дитячі велосипеди, гірські хардтейли, гірські двопідвісні, міські стандартні та міські складні велосипеди для різного віку.

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

Моделі В-815, 113-613
База, мм 1000
Висота рами, мм 460
Кермо поворотне, регульоване по висоті
Число зубців ведучої зірочки 48
Число зубців веденої зірочки 15
Крок велосипеда 4,9 м
Розмір шин, мм 406 х 40 мм (15,98" х 1,3/4");
Габарити у складеному стані 310 х 770 х 980 мм
Вага без обладнання, кг 14,6

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]