Капустянський цукровий завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Капустянський цукровий завод — колишнє підприємство харчової промисловості у селі Капустяни Тростянецького району Вінницької області України, припинило своє існування.

Збудований у 1853 році С. Щеніовським та э одним із найстаріших цукрових заводів Поділля та України.

Згідно з даними 1883-1884 року по цукроварінню у Російській імперії завод Й. Ярошинському та І. Щеніовському, а директором заводу на той час був Г. Піонтковський.

Наприкінці 1880-их відкрита вузькоколійна залізнична гілка Вапнярка — Капустяни шириною колії 750 мм та довжиною 21 км, що дозволила транспортувати продукцію заводу заллізницею.

У 1902 році І. Щеніовський відкриває Капустянське дослідне училище.

У сезоні 1909 року на заводі задіяли 558 робітників. Цукровий завод працював на паровій тязі. Вироблявся цукор-рафінад (за сезон виготовлено 487 т на загальну вартість 511276 руб.), білий цукор-пісок, жотий цукор, мляса та жом.

З документів Брацлавської повітової земельної управи 1910-1912 років відомо, що для підвозу цукрового буряка на Капустянський цукровий завод використовувався залізничний та гужовий транспорт. З бурячної до приміщення заводу подача сировини відбувалася за допомогою водяного транспортера довжиною 70 саж. (149,4 м). Для очистки сировини використовувалася бурякомийниця системи Пустинського та уловлювач для соломи системи Мичена, а для її переробки — бурякорізка системи Расмуса та неперервно діюча центрифуга Щеніовського-Піонтковського, де одночасно здійснювалися фугування і відбілювання цукрового утфелю.

У другій половині 1980-х років демонтували вуькоколійну гілку Вапнярка — Капустяни.

У 2015 році майно заводу за борги передали банку. Перед цим завод знаходився під управлінням фірми колишнього очільника Вінницької обласної державної адміністрації Івана Мовчана.

У 2018 році на заводі сталася пожежа.[1]

Одним з останніх власників заводу був Іван Мовчан.[2]

Станом на 2021 рік завод демонтують.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]