Карлі Фіоріна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карлі Фіоріна
англ. Carly Fiorina
Ім'я при народженні англ. Cara Carleton Sneed
Народилася 6 вересня 1954(1954-09-06)[1][2][…] (69 років)
Остін, Техас
Країна  США
Місце проживання Мейсон-Нек
Діяльність політична діячка, бізнесвумен
Alma mater Стенфордський університет, MIT Sloan школа менеджментуd, Мерілендський університет, Массачусетський технологічний інститут, Charles E. Jordan High Schoold, Sloan Fellows Programd, Robert H. Smith School of Businessd і Channing Schoold
Науковий ступінь бакалавр мистецтв, магістр ділового адміністрування і магістр природничих наукd
Знання мов англійська
Партія Республіканська партія США
Батько Joseph Tyree Sneed, IIId
Мати Madelon Sneedd
Брати, сестри Joseph Sneed, IVd і Clara Sneedd
У шлюбі з Frank Fiorinad
Автограф
IMDb ID 2439349
Сайт carlyforpresident.com

Карлі Фіоріна (англ. Carly Fiorina; нар. 6 вересня 1954(19540906), Остін, Техас, США) — американська політична діячка та підприємиця, генеральна директорка Hewlett-Packard у 19992005. Зараз є однією з керівників неприбуткової благодійної організації Good360[en]. Найуспішніша жінка в бізнесі за версією Fortune.

Життєпис[ред. | ред. код]

Навчалась в Стенфордському університеті, здобула ступінь бакалавра з середньовічних досліджень і філософії. У Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі вона мала отримала диплом юриста, але залишила його після одного семестру. Потім вивчала економіку в Університеті штату Меріленд і отримала ступінь магістра ділового адміністрування. Пізніше перервала кар'єру, щоб вивчати один рік управління в MIT Sloan School of Management[en].

Генеральний директор компанії Hewlett-Packard з 1999 по 2005, яка під її керівництвом подвоїла прибуток і зайняла лідируючі позиції на ринку. Коментаторка і аналітикиня в ЗМІ. Засновниця One Woman Initiative, міжнародна амбасадорка Opportunity International[en] і голова правління Good360[en] — найбільшої в світі благодійної організації.

Економічна радниця Джона Маккейна на президентських виборах 2008 року. У 2010 році отримала республіканську номінацію на сенатора від Каліфорнії, але в листопаді того ж року її перемогла давня сенаторка-демократка Барбара Боксер.

Щодо відносин з Росією і кризи в Україні, Фіоріна сказала, що якби вона була президенткою, вона «трималася б і надала зброю Україні» і проводила більш агресивні військові навчання в Балтійський країнах, щоб «надіслати дуже чіткий сигнал Володимиру Путіну».[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. Stewart A. Encyclopædia Britannica
  3. FemBio database
  4. Eleanor Clift, This Is Carly, Hear Her Roar [Архівовано 20 серпня 2015 у Wayback Machine.], Daily Beast (April 22, 2015).

Посилання[ред. | ред. код]