Католицька церква в Казахстані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Емблема Папства
Католицька церква в Казахста́ні
Тип католицька церква в регіоніd
Класифікація Католицька церква
Теологія Католицьке богослов'я
Структура Дієцезії: 4
Парафії 46
Учасники 182 000 осіб (2004; 1,15%)
Священники 74 (2004)
CMNS: Католицька церква в Казахстані у Вікісховищі

Като́лицька це́рква в Казахста́ні — друга християнська конфесія Казахстану. Складова всесвітньої Католицької церкви, яку очолює на Землі римський папа. Керується конференцією єпископів. Станом на 2004 рік у країні нараховувалося близько 182 000 католиків (1,15% від усього населення)[1]. Існувало 4 діоцезій, які об'єднували 46 церковних парафій. Кількість священників — 74 (з них представники секулярного духовенства — 45, члени чернечих організацій — 29), постійних дияконів — 0, монахів — 40, монахинь — 100. Крім католиків латинського обряду в країні існує греко-католицька громада.

Історія[ред. | ред. код]

Блаженний о. Владислав Буковинський

Перші свідчення про появу католицьких місіонерів на території сучасного Казахстану відносяться до XIII століття і пов'язані з контактами між королем Франції Людовіком IX і монгольськими ханами. Місія францисканця Гійома де Рубрука до хана Мунка привела до розширення знань європейців про Середню Азію і початок місіонерської діяльності, провідна роль в якій належала францисканцям. Папа Миколай III в 1278 році довірив францисканському ордену місію на сучасній території Середньої Азії. Близько 1338 року неподалік від нинішнього села Хоргос Панфіловського району Алматинської області існував францисканський монастир, знищений після початку гонінь на християн.

Після приєднання в XVIII столітті території сучасного Казахстану до Російської імперії, туди переселилася певна кількість німецьких колоністів, у тому числі і католицького віросповідання. В XIX столітті католицькі парафії Казахстану входили до складу Тираспольської дієцезії з центром в Саратові, підпорядкованої Могилевській архідієцезії.

Сталінські репресії привели до того, що велика кількість католиків, головним чином німців, українців і поляків за національністю, опинилися в Казахстані в засланнях і таборах, багато з них загинули. Два священномученики єпископ Микита Будка та священник Олексій Зарицький були зараховані до лику блаженних і в наш час[коли?] шануються одними з святих покровителів країни. У числі кандидатів на беатифікацію також єпископ Олександр Хіра і священник Владислав Буковинський

Духовним центром католиків в радянський період стала Караганда. До 1977 року богослужіння відбувалися таємно, в 1977 році було отримано дозвіл на створення приходу. Одними з перших керівників католицької парафії Караганди були Олександр Хіра та Альбінас Думбляускас.

Після появи на початку 90-х років можливості для нормального функціонування Католицької церкви в Казахстані 13 квітня 1991 року папа Іван-Павло II заснував апостольську адміністратуру Казахстану з центром в Караганді. Апостольська адміністратура Караганди стала першою католицької структурою Середньої Азії в пострадянський період. Згодом вона була реорганізована в сучасну структуру з архідієцезією і підлеглими їй двома дієцезіями і однією апостольською адміністратурою.

Велике значення для Католицької церкви в Казахстані мав візит в країну Папи Івана Павла II, який відбувся 22 — 25 вересня 2001 року.

Структура[ред. | ред. код]

В даний час Католицька церква в Казахстані складається з архідієцезії-митрополії Пресвятої Діви Марії з центром в Астані, двох суфраганних дієцезій — Карагандинської та дієцезії Пресвятої Трійці в Алма-Аті, а також Апостольської адміністратури Атирау. Архідієцезію-митрополію очолює архієпископ Томаш Пета.

У країні веде діяльність ряд католицьких орденів та згромаджень — редемптористи, францисканці, Маріане, єзуїти і ряд інших. Загальна чисельність священників — 72 людини, загальна кількість парафій — 50 (дані 2004 року)

Статистика по дієцезіях (дані 2004 року):

дієцезія Центр Кількість католиків Кількість священників Кількість парафій
архідієцезія Пресвятої Діви Марії Астана 90000 34 21
Карагандинська дієцезія Караганда 40 000 14 17
дієцезія Пресвятої Трійці Алма-Ата 50 000 17 7
Апостольська адміністратура Атирау Атирау 2600 7 5

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Католицька церква в Казахстані