Каїрська декларація прав людини в ісламі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каїрська декларація прав людини в ісламі
Тип документ
Підготовлено 5 серпня 1990
Підписано 5 серпня 1990
Сторони 45 членів Організації ісламського співробітництва
Мова арабська
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Каїрська декларація прав людини в ісламі (араб. إعلان القاهرة لحقوق الإنسان في الإسلام‎) — регіональний теоцентричний міжнародно-правовий документ у сфері прав людини. Каїрська декларація прав людини прийнята 5 серпня 1990 року в Каїрі після схвалення на 19-й конференції міністрів закордонних справ держав-членів Організації Ісламського співробітництва[1][2].

Каїрська декларація заснована на принципах ісламу та ісламського права і проголошує рівність людей незалежно від раси, кольору шкіри, статі, релігійних переконань, соціального статусу тощо[1].

Іншими ісламськими документами в галузі прав людини є Загальна ісламська декларація прав людини (1981), Арабська хартія прав людини (1994) та Пакт про права дитини в ісламі (2005).

Історія[ред. | ред. код]

У теоцентричних концепціях права́ людини найтіснішим чином пов'язані з божественною силою. Їх прихильники вважають, що Бог не тільки створив людину, а й наділив її певними правами і свободами. Перелік і опис цих прав містять як релігійні доктрини, так і священні книги.

У 1981 році ісламськими богословами був розроблений документ під назвою «Права́ людини в ісламі», який ліг в основу прийнятої 1990 року Каїрської декларації прав людини в ісламі.

Основні положення[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б University of Minnesota Human Rights Library. hrlibrary.umn.edu. Процитовано 29 лютого 2024.
  2. Brems, Eva (15 травня 2001). Human Rights: Universality and Diversity (англ.). Martinus Nijhoff Publishers. с. 241—284. ISBN 978-90-411-1618-5.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]