Квітка папороті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квітка папороті
Цветок папоротника
Жанр містика, дитячий, психологічний, казка, анімація
Режисер Алла Грачова
Сценаристи Світлана Куценко, Алла Грачова
Оператор Олександр Мухін
Композитор Борис Буєвський
Кінокомпанія Київська кіностудія науково-популярних фільмів
Тривалість 00:17:50
Країна  СРСР
IMDb ID 8024724

«Квітка папороті» (рос. «Цветок папоротника») — мультфільм 1979 року, створений на основі повісті М. Гоголя «Вечір напередодні Івана Купала».

Сюжет[ред. | ред. код]

Бідний наймит закоханий у дочку свого хазяїна, який проти їхніх стосунків. Хазяїн проганяє наймита.

Настає свято Івана Купала. Наймита знаходить багатий козак (чорт у людській подобі) і пропонує золоті монети в обмін на квітку папороті, що цвіте лише в купальську ніч. Удвох вони йдуть до лісу, де наймит, не злякавшись навколишньої нечистої сили, зриває квітку. Чорт веде його до відьми, квітка перетворюється на купу золота. Проте воно ще не належить наймиту, щоб отримати скарб, він мусить убити невинну людину. Відьма приводить хлопчика, якого наймит, повагавшись, убиває. Нечиста сила радіє.

Зранку наймит прокидається поряд з мішками, повними золотих монет. Він приносить їх колишньому хазяїну і той погоджується видати за нього дочку.

Розбагатівши, пара не має щастя. Чоловікові повсюди ввижається золото та всілякі страховиська. Дружина вирушає на прощу, а чоловіка відвідує відьма, підпалюючи його хату. Зароблений злочином скарб перетворюється на черепки.

Творча група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]