Келвін Кляйн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Келвін Кляйн
Келвін Річард Кляйн
Кельвін Кляйн на кінофестивалі Трайбека у 2011-му році
Ім'я при народженні Келвін Річард Кляйн
Народився 19 листопада 1942(1942-11-19) (81 рік)
Бронкс, Нью-Йорк, США
Громадянство США США
Місце проживання Саутгемптон
Діяльність модельєр
Галузь модний дизайн
Alma mater Ліга студентів-художників Нью-Йорка, Інститут технології модиd[1][2], High School of Art and Designd і IESE Business Schoold
Знання мов англійська[3][4]
Роки активності 1968 — тепер. час
Партія Демократична партія США
У шлюбі з Джейн Сентер (1964—1974)
Келлі Ректор (1986—2006)
Діти Марсі Кляйн
Нагороди
IMDb ID 0458681
Сайт calvinklein.com

Келвін Річард Кляйн (англ. Calvin Richard Klein; нар. 19 листопада 1942, Бронкс, Нью-Йорк, США) — американський дизайнер одягу українського походження, у 1968 році заснував власну компанію Calvin Klein Inc. і володів нею до 2003 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 19 листопада 1942 року в Бронксі, окрузі Нью-Йорка, в єврейській родині. Батько був підприємцем середньої руки, що іммігрував до Нью-Йорка з України, Чернівецької області. Матір народилася в США в сім'ї мігрантів з Галичини й Буковини.

У 18 років закінчив нью-йоркську Вищу школу мистецтв та дизайну, потім два роки навчався в Технологічному інституті моди. У 1962—1968 роках працював у різних будинках моди Нью-Йорка, час від часу підробляв вуличним художником. У 1968 році разом з другом дитинства Баррі Шварцем заснував у Нью-Йорку фірму Calvin Klein, Ltd, яка спочатку займалася чоловічим верхнім одягом, а потім перейшла на дизайн одягу й для жінок.

Доволі скоро до модельєра прийшов успіх. Три роки поспіль (з 1973 по 1975) його колекції завойовують «премії Коті».

У 1978 році Кляйн перший у світі моди почав представляти на подіумах і продавати «дизайнерські джинси». Лейбл Calvin Klein на задній кишені дорогих джинсів став однією з перших ластівок того, що пізніше назвали «логоманією».

Рекламні кампанії Кельвіна Кляйна нерідко оберталися скандалом. Один з них пов'язаний з провокаційним рекламним плакатом «Таємна вечеря від Кляйна», який нагадував знамениту фреску Леонардо да Вінчі, з напівоголеними моделями обох статей у джинсах замість апостолів. Згодом, за судовими позовами церкви, Кляйн виплатив компенсацію в розмірі мільйона доларів.

У 1992 році він випускає рекламний плакат з напівроздягненими юною моделлю Кейт Мосс і репером Маркі Марком. Нова модель одягу підходила для обох статей, тому Кляйна вважають родоначальником стилю «унісекс». Наступний скандал спалахнув у 1999 році, коли дизайнер почав випуск нової серії нижньої білизни для дітей і підлітків, рекламні плакати якої багато хто визнав надмірно відвертими.

У 2003 році Кельвін Кляйн продав свою фірму виробнику сорочок Phillips-Van Heusen Corporation (PVH Corp). Сума угоди становила 430 млн доларів.

Особисте життя[ред. | ред. код]

У 1964 році Кельвін одружився першим шлюбом із Джейн Сентер, у них народилася дочка Марсі. Через десять років, у 1974-му, подружжя розлучилося. Чотири роки по тому Марсі була викрадена з метою викупу в розмірі 100 тисяч доларів. Її тримали в заручниках 9 годин, доки викуп не був заплачений, але викрадачі були схоплені. Пізніше Марсі стала однією з продюсерок шоу Saturday Night Live.

У 1986 році Кляйн одружився зі своєю асистенткою, випускницею Нью-Йоркського інституту моди Келлі Ректор, яка в той час працювала в його компанії. У 2006-му цей шлюб теж розпався.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]